Milieuvriendelijk en diervriendelijk, gaan die twee wel samen?

In matigen met vlees ziet iedereen wel iets. Maar verder naderen de fractieleider van de Partij voor de Dieren en de vleesimporteur elkaar niet....

Van onze verslaggeefster Maartje van Hoek

Den Haag ‘Een vegetariër in een Hummer is milieuvriendelijker dan een vleeseter op de fiets.’ Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren kan haar inzet voor het Volkskrant op Zondag-debat niet beknopter verwoorden. Vlees eten is niet alleen slecht voor dier en mens, maar het milieueffect is ook nog eens enorm, zegt ze. Als we met z’n allen in Nederland een dag per week geen vlees eten, zijn alle CO2-doelstellingen van het kabinet gerealiseerd.

‘Het slechtste van alles is dat er te veel mensen op deze wereld zijn’, is het antwoord van vleesimporteur Jack van Messel.

In debatcentrum De Rode Hoed gingen ethicus en dierenarts Frans Stafleu, Marianne Thieme en Jack van Messel zondag in gesprek over vlees.

We moeten matigen in vleesconsumptie, is de gezamenlijke conclusie. Daar kan de regering wat aan doen: de prijs van biologisch vlees moet niet omlaag. In plaats daarvan moeten de 25 kippenpoten voor 2 euro die ernaast liggen in het supermarktschap, fors in prijs worden verhoogd. ‘We moeten niet denken dat mensen rationele wezens zijn die verstandig kiezen’, zegt ethicus Stafleu.

Gaan milieuvriendelijk en diervriendelijk wel samen? Varkensflats zijn goed voor het milieu (ze kosten weinig ruimte, die elders voor kan worden benut), maar zijn niet goed voor het dierenwelzijn. ‘Mevrouw Thieme hinkt op twee benen’, zegt Van Messel, die zijn rundvlees uit Brazilië importeert. Daar wonen de koeien op flinke lappen grond in de buitenlucht. ‘Of je bent voor dierenwelzijn, óf je bent voor het milieu. Niet allebei.’ Volgens Thieme kan het wel samen; minderen in vleesconsumptie en de boer door middel van subsidie stimuleren milieuvriendelijk en duurzaam zijn vee te houden.

Is verbieden van vlees eten de oplossing? ‘Nee’, zegt Thieme. ‘Een smakelijk alternatief voor vlees realiseren is de oplossing.’

‘Nee’, zegt ook Van Messel. ‘Dat werkt averechts. Dan krijgen we een underground-vleesconsumptiecircuit .

‘Ja’, zegt Stafleu. ‘Ik snap niet waarom we mensen laten kiezen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden