Milieuorganisaties tegen advies over broeikaseffect

Greenpeace, het Wereldnatuurfonds en Milieudefensie nemen afstand van een advies over de Europese aanpak van het broeikaseffect, dat vandaag wordt aangeboden aan staatssecretaris Van Geel van Milieu en minister Brinkhorst van Economische Zaken....

Van onze verslaggever Jeroen Trommelen

Volgens het advies moet Nederland afzien van de doelstelling om over vijftien jaar de uitstoot van broeikasgas met 30 procent te verminderen. Zolang landen als India en China niet eveneens worden verplicht hun uitstoot te verminderen, moeten ook de Europese ambities omlaag. Tevens zou in Nederland het gebruik van kernenergie opnieuw moeten worden onderzocht.

Voor het advies zijn vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de milieubeweging gehoord. Maar de uitkomst is eenzijdig en misleidend, zeggen de organisaties.

De nota wordt vandaag gepresenteerd op een klimaatbijeenkomst in Maarssen als voorbereiding op het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie. Ze is opgesteld door het Instituut voor Milieuvraagstukken op basis van een 'dialoogproces'. Daarvoor zijn veertig vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, onderzoeksinstituten en milieubeweging gehoord.

De conclusies gelden echter alleen het bedrijfsleven, zegt Vera Dalm van Milieudefensie. 'Dit is een typische kabinetsdialoog waarbij zogenaamd met de samenleving is gesproken. Onze aanbevelingen waren precies andersom. Een forse reductiedoelstelling voor 2020 is wél nodig, en we zijn nog steeds tegen kernenergie.'

Ook Hans Altevogt van Greenpeace en Sible Schöne van het Wereldnatuurfonds verwerpen de aanbevelingen. Een ambitieuze doelstelling voor de periode na 2012, wanneer de huidige Kyoto-afspraken aflopen, is volgens hen noodzakelijk. Altevogt: 'Zo'n dialoogproces is een nieuw soort polderen. Het suggereert een concensus die er niet is.'

Voorzitter Jacques Schraven van werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet zijn opvatting wel weerspiegeld. Hij noemt de aanpak van Van Geel te ambitieus en tot mislukken gedoemd. 'De doelstelling van 30 procent is te extreem. Alle landen die relevant zijn voor het klimaatbeleid, zullen dan direct afhaken', zegt hij.

Industrie in landen die zich houden aan de Koyoto-verplichting om minder broeikas uit te stoten, zal volgens Schraven verhuizen naar landen zonder emissieplafond. Zelfs in het idee van nieuwe klimaatafspraken heeft hij weinig vertrouwen. 'Het draagvlak voor wereldomvattende klimaatafspraken brokkelt eerder af dan dat het toeneemt'.

Volgens de Europese milieucommissaris Wallström bestaan er geen aanwijzingen dat het naleven van de Kyoto-doelstelling de werkgelegenheid binnen de EU aantast. 'Het internationale bedrijfsleven doet niet aan klimaatdumping', zei ze eerder deze maand in Brussel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden