Milieuclubs eisen optreden tegen vlieglawaai Schiphol

Vier milieuorganisaties eisen van minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat maatregelen om te voorkomen dat Schiphol de geluidsnormen overschrijdt. Komen die maatregelen niet vóór 7 september, dan beginnen de vier organisaties een juridische procedure om hun eisen af te dwingen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het Platform Leefmilieu Schiphol, Milieudefensie, Natuur en Milieu en de milieufederatie Noord-Holland probeerden al eerder dit jaar Netelenbos' voorgangster Jorritsma tot dezelfde actie te bewegen, maar die liet toen weten dat het verzoek te vroeg kwam. Van overschrijding van de geluidsgrenzen was in mei immers nog geen sprake. De bestuursrechter was het met Jorritsma eens.

Maar nu het ministerie zelf heeft toegegeven dat in september de geluidsnormen rond Schiphol worden overschreden, gaat dat argument niet meer op.

De milieuorganisaties eisen dat de minister bestuursdwang toepast danwel een dwangsom oplegt aan Schiphol, die zo hoog moet zijn 'dat het beoogde effect wordt gesorteerd'.

Ook willen de organisaties verdere groei van Schiphol (360 duizend vliegbewegingen vorig jaar, 380 duizend dit jaar, 400 duizend volgend jaar) voorkomen. De enige wettelijke begrenzing van Schiphol is volgens de eisers vastgelegd in de zogenoemde Aanwijzing, en die gebruikt heel andere normen dan aantallen vliegbewegingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden