Milieubeweging 'vindt' plaats voor windenergie

De milieubeweging heeft na grondig onderzoek per provincie tientallen plekken gevonden waar windturbines gebouwd kunnen worden. Die zouden goed zijn voor 1700 megawatt, waarmee een miljoen huishoudens van energie kan worden voorzien....

Dat staat in de brochure Frisse wind door Nederland, die A. van den Biggelaar, directeur van de Stichting Natuur en Milieu, woensdag heeft overhandigd aan dr. N. van Hulst, topambtenaar voor energie op het ministerie van Economische Zaken. De laatste wees op de tweespalt in de milieubeweging. Natuur en Milieu is tegen windturbines op de Afsluitdijk, terwijl de Friese Milieufederatie ervoor is.

De locaties waarover Natuur en Milieu en de provinciale milieufederaties het eens zijn, liggen vooral op industrieterreinen en langs wegen, spoorlijnen en waterwegen. Verkeersknooppunt Ouderijn is een prachtige plek, maar volgens Rijkswaterstaat leiden windturbines de automobilisten af. Ook langs de nieuw aan te leggen HSL, in de Zonzeelse polder in Brabant, liggen goede plekken voor windturbines.

In Frisse wind zijn ook plaatsen taboe verklaard voor windenergie, zoals natuurgebieden, vogelgebieden en gebieden met landschappelijke en cultuurhistorische waarden. Ook de Ecologische Hoofdstructuur, die alle groene en waterrijke gebieden in Nederland verbindt, is voor windturbines verboden terrein.

De selectie heeft de milieubeweging van een lastig dilemma bevrijd. Windenergie is duurzaam en dus uit milieuoogpunt in orde, maar is ook omstreden vanwege horizonvervuiling en mogelijke gevaar voor vogels. Die kunnen tegen de bladen van de windturbines vliegen.

Over de locaties, die ver van de dichte bebouwing liggen, is een jaar lang gepraat met onder meer Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Provinciale Landschappen. De provincies kunnen deze plekken nu aanwijzen en vastleggen in streekplannen, waarna projectontwikkelaars, consortia voor windenergie en de energiebedrijven aan de slag kunnen. Er moet een achterstand worden ingelopen, want dit jaar had er 1000 megawatt aan windturbines moeten staan. Er is echter nog slechts voor 420 megawatt geplaatst.

Rest een groot probleem. In de nieuwe belastingwet voor de 21ste eeuw is 'groen investeren' - bijvoorbeeld in windturbines - fiscaal niet meer zo aantrekkelijk als nu. Wordt dit niet gewijzigd, dan neemt de animo voor groen beleggen af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.