Milde Trichet valt goed bij beleggers

ECB Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), was de veroorzaker van een aangename stemming op de Europese aandelenbeurzen....

AEX In Amsterdam werd de winst in het laatste half uur vrijwel geheel ingeleverd. Beleggers besloten de winst van eerder op de dag te verzilveren. De AEX-index sloot 0,5 punt, ofwel 0,1 procent hoger op 476,90 punten. De Midkap-index steeg 0,5 procent tot 637,83 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs was de stemming uitbundiger. De beurzen daar sloten met winsten van 0,5 tot 0,7 procent.

De renteverhoging door de ECB, met 25 basispunten naar 3,5 procent was voor de markt geen verrassing. Alle aandacht ging dan ook uit naar de toespraak van Trichet, met name de passage over eventuele verdere renteverhogingen en de opmars van de euro ten opzichte van de dollar.

TomTom Op het Damrak was er vooral belangstelling voor technologiefondsen. TomTom, de producent van navigatieapparatuur, kreeg een flink verlies te verwerken na berichten over een aanstaande prijzenoorlog in de Verenigde Staten. TomTom verloor 4,5 procent. ASML, KPN (beide plus 1,7 procent) en Philips (plus 0,7 procent) waren juist bovenaan de AEX-index te vinden.

GALLAHER In Londen schoot het aandeel van de sigarettenproducent Gallaher ruim 21 procent omhoog. Het bedrijf, eigenaar van de merken Benson & Hedges en Silk Cut, zou een overnamebod hebben ontvangen van branchegenoot Japan Tobacco. Het eveneens in Londen genoteerde Imperial Tobacco profiteerde van het gerucht met een winst van 10,2 procent.

TEN CATE Ten Cate uit Almelo wil het Deense Roshield overnemen. Deze onderneming is actief in de markt voor voertuigbepantsering en persoonlijke bescherming. De overname kost 34,7 miljoen euro. Het bedrijf behaalt dit jaar een omzet van 14 miljoen euro. Volgens een woordvoerder is het Deense bedrijf sterk winstgevend.

Bouygues Het Franse telecomconcern en bouwbedrijf Bouygues heeft een goed derde kwartaal achter de rug. Vergeleken met een jaar eerder steeg de nettowinst in de periode met meer dan eenderde naar 358 miljoen euro. Vooral de wegenbouwdivisie van Bouygues kende een sterke groei.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden