Mijnwerkers Chili horen nu pas over late bevrijding

COPIAPO De Chileense mijnwerkers die al drie weken vastzitten op 688 meter diepte, hebben nu pas te horen gekregen dat ze waarschijnlijk pas rond Kerst zullen worden bevrijd....

‘We hebben gezegd dat ze niet zullen worden gered voor Fiestas Patrias op 18 september en dat we hopen dat we ze voor Kerst kunnen redden’, aldus de Chileense minister van Volksgezondheid Jaime Manalich. Hij waarschuwde de mijnwerkers verder voor een periode van ‘depressie, kwellingen en zware onbehaaglijkheid’. De mannen namen het nieuws goed op, stelde minister Manalich.

Dinsdag deden de mijnwerkers nog een wanhopige oproep om zo snel mogelijk gered te worden. ‘We wachten op Chili om ons uit deze hel te bevrijden’, aldus Luis Urzua, die namens de mijnwerkers het woord doet. ‘Meneer de president, u moet sterk zijn en ons zo snel mogelijk redden. Laat ons niet in de steek.’

De Chileense president Sebastian Piñera reageerde met de woorden: ‘Jullie zullen niet alleen gelaten worden, jullie zijn tot nu toe geen moment alleen geweest.’ Kort daarna werd besloten de mijnwerkers het slechte nieuws toch maar te melden. De reddingswerkzaamheden duren lang, doordat er een 66 centimeter brede tunnel moet worden geboord, waardoor de mijnwerkers omhoog getakeld kunnen worden getakeld.

De Chileense overheid werkt aan een speciaal programma om de mijnwerkers fysiek en mentaal te ondersteunen. Zo komt er een entertainmentprogramma, ‘inclusief zingen, bewegen en kaartspelletjes’, aldus minister Manalich.

Via een 8 centimeter brede geboorde leiding krijgen de mijnwerkers plastic capsules met voedsel, drinken, communicatieapparatuur en camera’s. Daarnaast krijgen ze dagelijkse oefeningen om hun conditie op peil te houden en zullen snel medische controles worden uitgevoerd.

De San José koper- en goudmijn bij Copiapo, in Noord-Chili, stortte op 5 augustus in. Zondag werd ontdekt dat de 33 kompels de ramp hadden overleefd door een nauwe doorgang te boren naar een noodruimte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden