Nieuws

Midden in de crisis neemt de krapte op de arbeidsmarkt weer toe

Grote delen van de economie mogen dan nog op slot zitten, de krapte op de arbeidsmarkt neemt alweer toe. Sterker nog: het Centraal Bureau voor de Statistiek zag het aantal werklozen niet eerder zo snel afnemen als afgelopen kwartaal.

null Beeld Arie Kievit
Beeld Arie Kievit

In de eerste drie maanden van dit jaar waren er met 334 duizend werklozen zeker 50 duizend werklozen minder dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Doordat er tegelijkertijd 26 duizend vacatures bij kwamen (de grootste toename sinds 1999) liep de spanning op de arbeidsmarkt op. Per 100 werklozen waren er 73 vacatures.

Die toenemende krapte is opvallend. Tussen maart en augustus vorig jaar steeg het aantal werklozen nog met een recordaantal van 150 duizend. Maar onder invloed van de versoepelingen afgelopen zomer werd een dalende trend ingezet en die zette dus, ondanks de beperkende maatregelen, ook in de eerste maanden van dit jaar door.

Minder vaste contracten

Dat betekent niet dat de arbeidsmarkt is hersteld van het virus: het aantal banen nam afgelopen kwartaal namelijk wel degelijk af, met 69 duizend. Dat is volgens het CBS niet terug te zien in de werkloosheidscijfers omdat het bijvoorbeeld banen van arbeidsmigranten betreft die zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst. Daarnaast zijn er werklozen die zich helemaal hebben teruggetrokken van de arbeidsmarkt en daarom niet meer worden gerekend tot de beroepsbevolking. Bovendien, zo blijkt uit een analyse in samenwerking met TNO, was er afgelopen kwartaal meer terughoudendheid van werkgevers om werknemers een vast contract aan te bieden. De ontflexing van Nederland, die vlak voor de coronacrisis onder invloed van de personeelsschaarste was ingezet, vlakt sinds eind vorig jaar af.

Volgens TNO-onderzoeker Sarike Verbiest omdat er in sectoren waar sinds de crisis meer behoefte is aan personeel, zoals in de zorg, nieuwe flexbanen zijn bijgekomen. ‘Je ziet dat het aantal tijdelijke contracten voor een jaar of langer is toegenomen en dat is toch omdat de werkgever eerst kennis wil maken voordat hij een vast contract aanbiedt.’

Volgens Verbiest is daarmee niet gezegd dat er, net als na de kredietcrisis van 2008, weer een omgekeerde trend van flexibilisering op gang zal komen. De tijdelijke contracten kunnen immers worden omgezet in een vast dienstverband. Bovendien is flexwerk dankzij de vorig jaar ingevoerde Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) iets duurder geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden