Microsoft wacht forse boete van Europese Commissie

Microsoft is er niet in geslaagd de Europese Commissie af te houden van strafmaatregelen tegen de Amerikaanse softwaregigant wegens overtreding van de mededingingsregels....

De Commissie zal Microsoft een boete opleggen die 200 miljoen euro kan bedragen. Daarover zal een adviescomité met vertegenwoordigers van alle lidstaten maandag beslissen.

Verder zal de Commissie het bedrijf verplichten computerfabrikanten voortaan ook een versie van zijn Windows-besturingssysteem aan te bieden zonder daarin de audiovisuele software Media Player. Dat zou concurrenten van Microsoft meer kansen geven hun eigen media-software te verkopen. Volgens de Commissie heeft Microsoft zijn bijna-monopolie op de markt van besturingssystemen misbruikt om de consument zijn Media Player op te dringen.

Volgens Microsoft maakt de audiovisuele software echter een integraal deel uit van het besturingssysteem. Het bedrijf heeft ook steeds betoogd dat het opnemen van de software in het belang van de consument is.

Verwacht wordt dat Microsoft meteen bij het Europese Hof van Justitie in hoger beroep zal gaan. De kwestie kan zo nog wel vijf jaar duren. Gezien de snelle ontwikkelingen in de software-industrie is dat gunstig voor Microsoft.

Bovendien is het tamelijk moeilijk voor de Commissie om Microsoft te dwingen meer ruimte te geven aan zijn concurrenten. Ook als Microsoft voortaan ook een versie van Windows zónder Media Player op de Europese markt brengt, dan nog blijft het onzeker of computermakers voor die 'kale' versie zullen kiezen. Een belangrijke factor wordt dan hoeveel beide versies in prijs verchillen. Op dat terrein kan de Commissie Microsoft niets opleggen.

Opvallend is dat de Europese Commissie voor een hardere aanpak van Microsoft kiest dan de Amerikaanse overheid. Die daagde Microsoft voor de rechter wegens misbruik van zijn monopoliepositie, toen het zijn internet-browser Explorer in Windows opnam. Daarmee drong Microsoft zijn belangrijkste concurrent Netscape vrijwel uit de markt. Microsoft wist een schikking met de Amerikaanse autoriteiten te treffen.

De Commissie wil Microsoft ook verplichten meer details van de 'broncode' van Windows ter beschikking te stellen aan de makers van concurrerende makers van servers. Op die manier wordt het voor hen makkelijker software te maken die bij het Windows-systeem aansluit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden