Microsoft vraagt leveranciers hogere lonen te betalen
Microsoft bindt de strijd aan met de groeiende inkomensongelijkheid in de Verenigde Staten. Bedrijven die met de softwaregigant zaken willen doen, moeten hun personeel vakantie doorbetalen. Dat is een grote stap in een land waar het recht op doorbetaalde vakantie niet bestaat. Supermarktketen Walmart poetste vorige maand ook al zijn sociale gezicht op: het het minimumloon voor zijn laagstbetaalde werknemers ging omhoog, van 6,61 naar 8,21 euro.
De bedrijven proberen iets te doen tegen de kritiek op de inkomensongelijkheid en de rijkdommen die ze hebben gegenereerd voor hun oprichters en aandeelhouders. Zo is Microsoft-oprichter Bill Gates de rijkste man ter wereld met een geschat vermogen van bijna 73 miljard euro. De Bill & Melinda Gates Foundation geeft jaarlijks met bijna 3 miljard euro net zo veel aan ontwikkelingshulp als Nederland. De kas van het bedrijf is ook goed gevuld. Microsoft kan direct beschikken over ruim 56 miljard euro. Het meeste staat wel op buitenlandse rekeningen om de hogere belastingen in de VS te omzeilen.
De technologische sector staat onder druk door het debat over de gevolgen van automatisering en robotisering voor de werkgelegenheid. Omdat de kritiek zich ook richt op Microsoft, komt het nu met de verplichte doorbetaling van vakantiedagen, zegt Brad Smith van Microsoft. Daardoor worden tweeduizend leveranciers met hogere kosten opgezadeld, maar Microsoft zal een deel op zich nemen, zegt Smith toe.
Vakantiedagen
Het doorbetalen van vakantie geldt voor alle werknemers van bedrijven die 'substantieel' werk doen voor Microsoft. Daarbij gaat het om onderhoud van gebouwen en beveiliging en bedrijven die meewerken aan de producten van Microsoft.
Een op de vier werkende Amerikanen heeft geen betaalde vakantiedagen. Wie een baan heeft in het bedrijfsleven of lid is van een vakbond heeft gemiddeld zestien betaalde vakantiedagen, blijkt uit de laatste gegevens van het onderzoeksbureau Center for Economic Policy and Research.
In Nederland richt maatschappelijk verantwoord ondernemen zich onder meer op het verbeteren van de omstandigheden en lonen in ontwikkelingslanden, zegt Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland. 'In eigen land gaat het vooral om betere arbeidsomstandigheden, scholingsmogelijkheden en erkenning, bijvoorbeeld in de schoonmaakbranche.'