Winnaar en VerliezerNadella - Musk

Microsoft-topman wint in de Cloud, Musk in de mist op Twitter

Satya Nadella.Beeld AP

Winnaar

Zijn voorgangers Steve Ballmer en Bill Gates zijn even lyrisch over Microsoft-topman Satya Nadella als Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra over Steven Kruijswijk bij het begin van de beklimming van Alpe d’Huez. Zij gaan er nu zelfs prat op hem als ceo te hebben voorgedragen en roepen in koor dat hij het fantastisch doet. Sinds hij vierenhalf jaar geleden aantrad is de koers van het aandeel verdrievoudigd.

Deze week meldde Microsoft in het laatste kwartaal 30,1 miljard dollar (25,8 miljard euro) te hebben binnengehaald en een winst te hebben gemaakt van 8,9 miljard dollar. Dat is veel beter dan werd verwacht. De ict-gigant profiteerde vooral van de grotere vraag naar clouddiensten. Dat was een direct gevolg van Satya’s beleid.

Nadella heeft altijd beweerd dat het bij Microsoft in de eerste plaats gaat om de cloud en daarbij ook om mobiel. Het roemruchtige besturingssysteem Windows dat de basis was van het Microsoft van zijn voorgangers Ballmer en Gates is daardoor een bijzaak geworden.

Inmiddels is Microsoft geëvalueerd tot een van de belangrijkste verkopers van clouddiensten. Er wordt veel samengewerkt met andere partners. Microsoft heeft dankzij Nadella een vriendelijker gezicht gekregen. Het is niet langer de gevreesde concurrent die streeft naar wereldsuprematie en monopolies. Het geeft de concurrentie ook een kans.

Net als Kruijswijk.

Verliezer

Elon Musk.Beeld Reuters

Tesla-baas Elon Musk is met recht een brokkenmaker. Misschien niet eens zozeer met auto’s maar wel met uitspraken. Hij kan uitdelen, maar slecht incasseren. Deze week moest hij behoorlijk door het stof.

Hij had een Britse duiker die hielp de voetballertjes uit de Thaise grot te redden voor ‘pedofiel’ uitgemaakt, hetgeen in deze tijd een van de ergste verwijten is die kan worden gemaakt. Reden was dat de duiker ‘steek maar in je reet’ had geroepen toen Musk aanbood een mini-duikboot voor de reddingsactie beschikbaar te stellen. Musk zei woedend te zijn geworden door de quote van de duiker, maar erkent nu dat dit geen excuus was voor de opmerking ‘pedo’.

Van Musks imago als populair duurzaamheidsgoeroe is weinig meer over. Dankzij gedurfde stellingen op Twitter steeg hij tot grote hoogten en had hij geen marketinggeld nodig om zijn producten als elektrische auto’s aan de man te brengen.

Inmiddels is hij bezig af te breken wat hij had opgebouwd. Eerder kwam Elon al in de problemen door een dodelijk ongeval met een zelfrijdende Tesla-auto ‘een statistische onvermijdelijkheid’ te noemen. En de media die erover schreven beschuldigde Musk over zijn rug advertentie-inkomsten binnen te halen. Als Musk dankbare kopij is, dan is dat zijn eigen schuld. Misschien kan hij in plaats daarvan toch beter een advertentie zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden