Microsoft schikt voor 1,6 miljard

Microsoft en Sun Microsystems zetten een punt achter een slepende reeks juridische conflicten. Voor de som van 1,6 miljard dollar koopt Microsoft aanklachten van Sun af....

Van onze verslaggever

De schikking tussen de twee Amerikaanse bedrijven volgt kort op de strafmaatregelen die de Europese Commissie tegen Microsoft heeft getroffen. Beschuldigingen van Sun gaven de aanzet voor een Europees onderzoek naar monopolistische misdragingen van het softwarebedrijf. Brussel legde Microsoft een week geleden een boete op van bijna een half miljard euro en heeft wijzigingen geëist in Windows, de software die de motor vormt voor vrijwel alle pc's.

Met de schikking komt in de VS een einde aan een rechtszaak waarin Sun Microsoft verweet Java te saboteren. Java is een programmeertaal die werd ontwikkeld voor het internet. Software die met Java wordt gebouwd is op elke pc te gebruiken - ongeacht het besturingssysteem.

Omdat Java de hegemonie van Windows zou kunnen aantasten, heeft Microsoft de internettaal ondermijnd, zegt Sun. Het proces zou in januari 2006 beginnen.

De bedrijven sluiten verder een contract voor het gebruik van elkaars technologie. Microsoft betaalt in één keer 350 miljoen dollar vooraf, bij Sun gaat de meter pas lopen als het de software van zijn rivaal in producten toepast.

'Het akkoord is het begin van een nieuwe relatie - een aanzienlijke stap voorwaarts die samenwerking mogelijk maakt terwijl de consument de vrijheid van keuze behoudt', zegt topman Scott McNealy van Sun. 'Onze bedrijven blijven hard concurreren, maar op een basis die alle klanten ten goede komt', aldus topman Steve Ballmer van Microsoft.

Sun maakte vrijdag ook bekend dat zijn verlies in het derde kwartaal groter uitvalt dan werd verwacht - 710 miljoen tot 810 miljoen dollar tegen het eerder aangekondigde maximumbedrag van 260 miljoen. Om de winstgevendheid te herstellen, schrapt de onderneming de komende maanden 3300 van zijn 35 duizend arbeidsplaatsen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden