De winnaar en verliezer van de week

Microsoft in de wolken, kerk maakt harde landing

Topman Satya Nadella van Microsoft.Beeld ap

Satya Nadella, Microsoft, predikt empathie bij softwarereus

In de luwte kan het prima vertoeven zijn. Microsoft was het techbedrijf dat tot zes jaar geleden synoniem was met misbruik van marktmacht, ongebreidelde expansiedrift, gemiste kansen (de smartphonemarkt) en soms discutabele producten. In 2014 kwam er een man aan het roer die in India geboren is, boeken leest én schrijft, Gandhi citeert en empathie predikt.

Satya Nadella (52) liet een frisse wind waaien door Microsoft. Hij brak met de traditie om op elk product het Windows-logo te plakken en zette alle kaarten op diensten in de ‘cloud’, waarbij bedrijven niet meer kantoren en pakhuizen vol eigen computers plempen, maar die rekenkracht verhuizen naar virtuele computers en servers die Microsoft voor hen onderhoudt.

Het is een wending gebleken die vruchten afwerpt, bleek deze week weer uit de jongste kwartaalcijfers. De omzet steeg met 13 procent naar 30 miljard dollar (bijna 26 miljard euro) en een brutowinst van ruim 13 miljard in vergelijking met een jaar eerder (+8 procent).

Natuurlijk hadden ze op Wall Street weer wat te mekkeren. Want Microsofts cloudopbrengensten stegen tot nu toe steeds met meer dan 50 procent, maar dit keer ‘maar’ met 47 procent. Beleggers eisen een agressievere aanpak.

Nadella zal er Gandhi indachtig anders over denken: ‘Je kunt geen handen schudden met een gebalde vuist.’

Gerard Johannes Nicolaas de Korte (Vianen, 13 juni 1955) is een Nederlands rooms-katholiek geestelijke. Sinds 14 mei 2016 is hij bisschop van het bisdom Den Bosch. Beeld Mike Roelofs / de Volkskrant

Gerard de Korte, RK Kerk, krijgt lesje in het ondernemingsrecht

Bij de Ondernemingskamer, gespecialiseerd in juridische akkefietjes in het bedrijfsleven, hadden ze deze week vreemde kostgangers in de beklaagdenbank: de Bossche bisschop G.J.N. de Korte en zijn collega’s.

Vol ontzag was de Ondernemingskamer niet. De bisschoppen kregen te horen dat ze per direct niks meer hebben te zeggen over de benoeming van bestuursleden bij de Radboud Universiteit.

Om die uitspraak was gevraagd door de Stichting Katholieke Universiteit (SKU), adviseur van Radbouds bestuur. Omdat de bisschoppen er strikte eisen op na houden wie geschikt is voor het universitaire pluche zat Radboud al sinds 2016 met een lege bestuurszetel en moeten sommige bestuursleden noodgedwongen aanblijven voor een derde termijn.

SKU-voorzitter Loek Hermans legde in Trouw uit waarom zijn stichting het kerkelijk gezag tart. ‘We weten allemaal dat het aantal katholieken dat leeft volgens de normen die de bisschoppen hanteren, mensen die voor de kerk zijn getrouwd en die hun kinderen laten dopen, steeds kleiner wordt. Uit die kleine vijver opvolgers vinden voor een organisatie met 15 duizend werknemers, dat ging gewoon niet meer.’

Van de universiteit mogen de bisschoppen overigens een lid benoemen voor een nieuwe raad van toezicht. ‘Nijmegen’ is nog niet helemaal van God los.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden