analyse

Met nieuwe introducties als vliegwiel houdt de beurs de gigaparty gaande

‘Ik weet niet wat je gaat doen, maar je belooft winst dus ik wil graag aandelen.’ Met dat sentiment steken beleggers steeds vaker hun geld in zogenoemde blanco-chequefondsen. En elke beursgang spekt ook juristen, accountants, banken en pr-bedrijven. Waar komt die aandelenkoorts vandaan?

Peter de Waard
Met een slag op de gong van Euronext doet Dutch Star Companies Two eind 2020 zijn intrede aan het Damrak in Amsterdam. Beeld ANP
Met een slag op de gong van Euronext doet Dutch Star Companies Two eind 2020 zijn intrede aan het Damrak in Amsterdam.Beeld ANP

Vandaag komt er weer een nieuw blanco-chequebedrijf bij op de Amsterdamse beurs. Pegasus, een fonds van de Franse Louis Vuitton-miljardair Bernard Arnault en voormalig UniCredit-ceo Jean-Pierre Mustier, zet een zak geld van 500 miljoen euro klaar voor een bedrijf dat zich tot een beursgang wil laten verlokken.

Hiermee komt het totaal via de Amsterdamse beurs opgehaalde bedrag dit jaar al op 7,2 miljard euro. En er zijn nog vele nieuwe introducties te gaan, zoals die van Coolblue en nog zeker een fors aantal spacs (special purpose acquisition company), zoals de blanco-chequefondsen worden genoemd. Daardoor zal het recordbedrag van 10,1 miljard euro uit 2006 vrijwel zeker aan gruzelementen worden geslagen.

Lege beurshulzen

In deze tijd van nauwelijks party’s wil iedereen ten minste deelnemen aan die ene gigaparty: de beursbonanza. Zelden ging het zo goed op de beurs. Niet alleen op die van Amsterdam, maar op die van beurzen wereldwijd. De Financial Times meldde woensdag dat 875 bedrijven en spacs in het eerste kwartaal van 2021 naar de beurs zijn gegaan. Hiermee is het vorige record van 592 bedrijven, uit het laatste kwartaal van 2000, het hoogtepunt van de dotcom-bubbel, al ruimschoots overtroffen. In totaal is daarmee 230 miljard dollar opgehaald (190 miljard euro). In het laatste kwartaal van 2000 was dat 80 miljard dollar. De helft van de nieuwe introducties bestaat uit spacs, lege beurshulzen die zelf gaan zoeken naar beursrijpe bedrijven.

Er zitten ook gewone bedrijven bij. Vooral platformbedrijven waagden massaal de beursgang, zoals de Britse maaltijdbezorger Deliveroo, de Zuid-Koreaanse e-commercegigant Coupang en de Chinese socialemedia-app Kuaishou, een concurrent van TikTok. In India ging Zomato naar de beurs, een van de grootste onder de restaurantketens en maatijdbezorgers.

De timing voor een beursgang is perfect. De indices breken continu records. In de VS hebben acht van de tien bedrijven de meest optimistische winstverwachtingen over het eerste kwartaal nog eens overtroffen. Alphabet, de moedermaatschappij van zoekmachine Google, verdiende in het eerste kwartaal van 2021 17,9 miljard euro tegen 6,8 miljard dollar in het eerste, grotendeels coronavrije kwartaal van 2020.

Het kapitaal stroomt toe omdat op vastrentende waarden niets meer valt te verdienen. Centrale banken hebben geen plannen om de rentes te verhogen – of de inflatie moet ontsporen. De koersen blijven daardoor stijgen. Veel beursfonden helpen zelf ook een handje door aandelen in te kopen. Alphabet alleen al heeft daarvoor 50 miljard dollar gereserveerd.

De sprong wagen

AkzoNobel, BP en Maersk hebben aandeleninkoopprogramma’s aangekondigd, waardoor de winsten over minder aandeelhouders hoeven te worden verdeeld. Zodoende beleven ook juristen, accountants, banken en pr-bedrijven gouden tijden. Bij iedere introductie pikken zij een flink graantje mee.

Het Financieele Dagblad meldde woensdag dat bedrijven op de Amsterdamse beurs in de eerste vier maanden van dit jaar al meer hebben opgehaald dan in welk heel jaar dan ook sinds de kredietcrisis. Zeker tien spacs zouden dit jaar nog een notering willen. Daarnaast zou ook WeTransfer, een dienst die grote bestanden kan verzenden, de sprong naar de beurs willen wagen.

Verder krijgt Universal Music Group, het platenlabel dat nu nog onderdeel is van het Franse mediabedrijf Vivendi, een notering aan de Euronext in Amsterdam. Opvallend genoeg geldt voor alle nieuw in Amsterdam genoteerde bedrijven dat ze nauwelijks een relatie hebben met de Nederlandse economie. Het Poolse InPost is met het bezorgen van pakketten vooral actief in Polen en Frankrijk. Allfunds heeft geen kantoren in Nederland en distributiehallenbouwer CTP richt zich op Oost-Europa. Ook de spacs zijn vooral buitenlandse introducties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden