Nieuws

Met megawinst voelt verzekeraar ASR schade na overstromingen nauwelijks

Verzekeraars hebben meer dan genoeg financiële buffers om de overstromingsschade in Limburg op te vangen. Dit bleek woensdag weer bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers van ASR.

Pieter Hotse Smit
Een garagehouder in Zuid-Limburg ziet hoe het water zijn garage binnenstroomt. 
foto Marcel van den Bergh Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een garagehouder in Zuid-Limburg ziet hoe het water zijn garage binnenstroomt. foto Marcel van den BerghBeeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De verzekeraar achter merken als Ditzo en Europeesche Verzekeringen noteerde een winst van 454 miljoen. Een veelvoud van de 20 tot 30 miljoen euro die het in totaal denkt te moeten uitkeren aan getroffenen van de overstromingen in het zuiden van het land. ‘Dat is heel veel geld, maar tegelijkertijd kunnen we dat heel makkelijk hebben’, zegt ASR-topman Jos Baeten over het schadebedrag, dat in de cijfers over het tweede halfjaar wordt verwerkt.

Forse winsten

Bij andere verzekeraars is de situatie niet anders. Eerder deze maand liet Achmea, met merken als Centraal Beheer, Interpolis, FBTO en Zilveren Kruis ‘s lands grootste verzekeraar, al goede cijfers zien. Maar concludeerde toen ook: we moeten steeds meer schade uitkeren vanwege extreem weer. Voor Limburg rekenen ze op 50 miljoen euro. NN (van Nationale Nederlanden) schreef ook forse winsten bij, naast een extra schadepost vanwege de overstromingen in Nederland en België van 70 miljoen.

De opleving van ASR, dat een bijna winstverdubbeling noteerde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, komt mede door afboekingen die het vanwege corona moest doen in het eerste halfjaar van 2020. Inmiddels werkt corona in het voordeel van veel verzekeraars. Zo waren er minder schademeldingen door afname in wegverkeer en sloten burgers meer polissen af. Mogelijk doordat de coronacrisis ze bewuster heeft gemaakt voor de risico’s waar ze zich tegen kunnen verzekeren.

Arbeidsongeschiktheid

ASR ziet ook de nadelen van de maatregelen die worden getroffen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Op basis van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen concludeert de verzekeraar dat de laatste tijd meer mensen uitvallen door psychische klachten, mogelijk als gevolg van het langdurige thuiswerken. Om dit probleem onder de aandacht te brengen is het bedrijf een campagne gestart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden