Met kip wordt nog altijd flink gesjoemeld

Drie jaar na de afspraken om te stoppen met plofkipvlees wordt er nog veel ge mar chan deerd.

Beeld anp

In 2013 spraken alle supermarkten af om de plofkip te vervangen door dier van een sterker ras met minder gezondheidsproblemen en met een tragere groei dan de 60 gram per dag, gangbaar voor een plofkuiken. Bovendien zouden deze kippen ook ietsjes betere leefomstandigheden hebben.

Zijn er in 2016 al supermarkten met de betere kip in de schappen? Volop. De 'Kip van Morgen' (Plus, Boni, Vomar, Hoogvliet, Emté); 'Kip met een Pluim'(Spar); Nieuwe Standaardkip (Jumbo); de 'Betere Kip' (MCD, Boon's Markt); de 'Nieuwe AH Kip' en 'Aldi Kip'.

Maar wat is 'beter'? Daar wordt flink mee gesjoemeld. Neem de 'kip met betere leefomstandigheden' die Lidl deze maand introduceerde. Groei: maximaal 50 gram per dag. Dat klinkt als een gezonder ras, maar het blijkt om het plofkipras 'Ross 708' te gaan, dat ruim 60 gram per dag kan groeien. Die 50 gram wordt bereikt door onbetamelijke kunstgrepen. De Ross-haantjes worden gewoon plofkip. Lidl koopt alleen de hennetjes. Die krijgen calorie-armer voer zodat ze minder snel aankomen, maar altijd honger hebben. En ze zitten, met wat stro en daglicht in een stal met 19 vogels per vierkante meter in plaats van de gangbare 21. Echt een 'betere kip'!

Product:

De betere kip

Prijs:

Duurder dan de plofkip

Waarom wringen supermarkten zich in bochten om hun niet-zo-diervriendelijke-kip te verkopen als superkip? Simpel: hoe meer kippen op een m2, hoe voordeliger het vlees. Voer bepaalt zo'n 70 procent van de kosten. Hoe langer een kuiken leeft, hoe meer hij eet. Dan maakt slachten na zo'n 41 dagen (plofkippen) of minstens 45 dagen (gezondere rassen) flink uit.

Bovendien proberen supermarkten te verhullen dat er allang een prima, betrouwbaar keurmerk bestaat, waarmee je duidelijk kunt zien hoe goed het kippenleven was: 'Beter Leven' van de Dierenbescherming.

BL-vlees ligt óók in de supermarkt. BL-kip met één ster, het minimum, groeit 45 gram per dag, leeft 56 dagen met 12 kippen per vierkante meter plus een overdekte uitloop en daglicht. Geen enkele 'betere' kip haalt zelfs maar één ster. De beste: de kip van Jumbo, Boon's Markt en MCD. 45 gram per dag, 13,5 kippen per vierkante meter en daglicht.

Waarom stappen de supermarkten niet gewoon over op BL-kip? Simpel. 100 gram 'betere' kipfilet kost ongeveer 1,34 euro. Een ons één-ster-kip rond de 1,54 euro. En dat verschil hebben (te) weinig consumenten er voor over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden