Met je slaapzak in de rij voor de vertrekregeling van Philips

Een zeldzaam fenomeen: werknemers van de lampenfabriek van Philips in het Belgische Turnhout kampeerden zondagnacht op kantoor alsof ze in de rij lagen voor een exclusief popconcert. Het betrof een vrijwillige vertrekregeling.

Joost de Vries
Philips Lighting testruimte Turnhout. Beeld Marcel van den Bergh
Philips Lighting testruimte Turnhout.Beeld Marcel van den Bergh

78 mensen moeten weg bij de fabriek, deels gedwongen, deels met een regeling. Dertien medewerkers wilden per se een plekje op de intekenlijst veiligstellen. Dus brachten ze de nacht door op kantoor.

De vestiging van Philips Lighting in Turnhout produceert lampen voor onder meer straatverlichting, stadions en winkels. In 2013 vierde Philips nog trots de mijlpaal van 200 miljoen verkochte CDM-lampen, keramische metaalhalidelampen die werken op geïoniseerd gas en elektriciteit. De ontwikkeling en productie vond al twintig jaar in Turnhout plaats.

Maar dat was toen. Nu produceert Philips vooral ledlampen in Azië. En dus moeten er dit jaar 78 mensen weg bij de Belgische fabriek: 10 procent van het personeelsbestand. De ontslagen werden in november al aangekondigd. Sindsdien is het bedrijf in gesprek met de vakbonden.

Dat overleg is tot ieders tevredenheid verlopen, laat een woordvoerder van Philips weten. ‘Ons beleid is om zo weinig mogelijk mensen buiten de boot te laten vallen bij de herstructurering.’ Hij bevestigt dat een groepje werknemers op kantoor heeft overnacht om maandagochtend als eerste in te kunnen tekenen voor de regeling. Dit zouden mensen zijn die al een baan elders hebben weten te vinden en de handdruk van Philips niet wilden missen.

‘Je moet je daar geen tentenkampen bij voorstellen’, zegt een vakbondsmedewerker in de Belgische krant De Standaard. ‘De mensen konden gewoon naar binnen in de bedrijfsgebouwen en hebben overnacht in de gangen. Ze hadden alle voorzieningen, zoals douches, bij de hand. Sommigen hebben zondag uit verveling zelfs twee keer gedoucht.’

De woordvoerder van Philips wil niet kwijt hoeveel geld mensen meekrijgen wanneer zij uit eigen beweging vertrekken. De regeling is onderdeel van de gesprekken met de bonden, zegt hij. Dat geldt ook voor de verdeling tussen gedwongen en vrijwillig vertrek. De spontane kampeeractie lijkt wat overdreven. Dinsdag waren er nog plekken vrij op de intekenlijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden