Met humor en seks de informatiestroom te lijf

Managers en kantoorwerkers laten zich trainen in de strijd tegen de groeiende informatiestroom. Ze leren de gekste technieken, in de hoop op een beter brein....

Door Ron van Gelderen

Een ondernemer, een bankmanager en vier verzekeringsvrouwen jonglerenin de bossen van Hilversum. Eerst één bal, vervolgens twee en dan...Zelden drie. 'Sorry, weer mis.' De fleurige balletjes rollen al snel overde grond.

De korte jongleeract is een welkom pauzenummer tijdens de intensieve'Braintraining' van cursusleider Gerald Essers. De zestien deelnemerstrainen gedurende een lange dag hun brein. Ze testen geheugentechnieken,leren snel lezen, doen aan mind mapping en proberen tussen de bedrijvendoor ook nog te jongleren.

De medewerkers van verschillende bedrijven hopen allemaal dat ze aanhet eind van de dag beter zijn opgewassen tegen de enorme informatiestroom.De een wil informatie 'sneller verwerken', de ander wil de feiten 'beteronthouden' of de informatie 'beter begrijpen'.

Ze zijn niet de enigen. Veel meer medewerkers van gerenommeerdeondernemingen melden zich bij Essers en andere breintrainers. Deinfostress in het bedrijfsleven blijkt groot. De informatiestroom isgegroeid door internet, e-mail en mobiele telefoon. Tegelijkertijd slinktde beschikbare denktijd door bezuinigingen en reorganisaties.

De cursisten rechten dan ook hun ruggen als Essers belooft dat ze inminder tijd meer informatie kunnen verwerken. Ze zouden na enig oefenenhun leessnelheid kunnen verdubbelen en hun geheugen zelfs met een factorvijf kunnen verbeteren. 'Het brein is een slapende reus', zegt decursusleider.

Als we hem mogen geloven, is de reus relatief eenvoudig te wekken. Zijn cursisten leren in drie uur de beginselen van het 'snellezen'. Ze leren dat ze eerst een paar minuten door een rapport moeten bladeren voordat ze het gaan lezen. Vervolgens concentreren ze zich op de tekstdoor tijdens het lezen met een markeerstift in een vloeiende bewegingover de regels te glijden.

Wie de informatie niet alleen sneller wil verwerken, maar ook beterwil begrijpen, leert in anderhalf uur de kern van mind mapping. De mapmakernoteert in het midden van een vel papier het centrale thema en zetdaaromheen kloksgewijs alle aspecten die in zijn hoofd opkomen.Belangrijke aspecten worden geïllustreerd met symbolen en verwante zakenworden met gekleurde lijnen aan elkaar gekoppeld. Al doende ordent deijverig kleurende denker zijn gedachten.

Alsof dat nog niet genoeg is, wagen de cursisten zich op deze vrijdagsecursusdag ook nog aan allerlei simpele geheugentechniekjes die deverworven weetjes langer moeten laten beklijven. 'Gebruik alle vijf dezintuigen', doceert Essers. 'Wat zie je, hoor je, proef je, ruik je envoel je?' Ook emotie helpt: 'Maak het bizar en groot en gebruik ook humoren seks.'

'Brood, pindakaas, tijgernootjes, koffie...' Het brein van een van de cursisten ontwaakt. 'Kiwi, shampoo, vuilniszakken, melk, kaas en ontbijtkoek.' Zojuist heeft hij geleerd dat dingen beter zijn te onthoudenals ze in gedachte in bizarre vorm op verschillende plekken in het huisworden gelegd. Het blijkt te werken. De cursist lepelt hetboodschappenlijstje feilloos op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden