Met hulp van Trump rinkelt de kassa voor Twitter, het aandeel van Facebook daalt

De winnaar en verliezer van de week

Twitter boven jan, Facebook ligt onder vuur.

Foto Reuters

Eind vorig jaar besloot Jack Dorsey tien dagen van absolute stilte in acht te nemen. Het was een opvallende actie van een man die het moet hebben van online geklets. Tijdens Kerst en Oud en Nieuw volgde hij een Vipassana-cursus - een van de oudste Indiase meditatietechnieken - om zich even terug te kunnen trekken uit de drukte van de sociale media. Al het geklaag over twee miljard dollar aan verliezen sinds de beursgang was hij spuurzat.

En een maand later lijkt de man die zowel de hoogste baas is van microblogsite Twitter als moederconcern Square zich in de handen te kunnen wrijven. Er is eindelijk winst na twaalf jaar van verliezen. Vorig jaar hadden nogal wat analisten een doodvonnis over Twitter uitgesproken, omdat het vooral de uitlaatklep was van politici als Donald Trump, zakenlieden en celebrities die niet door lastige journalisten tegengesproken wensten te worden.

Maar dankzij diezelfde Trump hebben adverteerders het medium toch ontdekt. De reclame-inkomsten namen zoveel toe dat een verlies van 161 miljoen dollar omsloeg in een winst van 91 miljoen dollar. De door gebruikers zo bekritiseerde beslissing om de lengte van de tweets te verdubbelen tot maximaal 280 tekens pakte ook goed uit. Het aantal twitteraars is gestabiliseerd rond de 330 miljoen, maar die hebben meer volgers en worden vaker geretweet.

De jeugd was al bezig zich van Facebook af te keren ten faveure van Snapchat en Instagram. Wereldwijd nam de bestede tijd aan Facebook met 50 miljoen uur per dag af. Een nieuwe actiegroep Center for Humane Technology, gestart door oud-werknemers van Facebook zelf, heeft miljoenen beschikbaar voor een lobby waarin wordt gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van sociale media.

En nu moet ook het establishment er weinig meer van weten. 's Werelds populairste social mediasite ligt onder vuur. Acteur Jim Carrey (The Mask, Liar Liar) riep beleggers op hun aandelen Facebook te dumpen vanwege al het nepnieuws. Afgelopen week besloot een grote Braziliaanse krant vanwege dezelfde reden een samenwerking met Facebook op te zeggen. Oprichter en ceo Mark Zuckerberg moet er af en toe slapeloze nachten van hebben. Hij heeft al aangekondigd 20 duizend extra mensen aan te nemen die nepnieuws moeten tegengaan. Maar dat kost al gauw 1 miljard dollar.

Tot nu toe is Facebook een goudmijn gebleken. Wereldwijd zijn er 2,1 miljard mensen op aangesloten - ruim 6,5 keer het aantal dat op Twitter zit - en sinds de beursgang is er 34 miljard dollar winst gemaakt. Deze week daalde het aandeel van 193 naar 171 dollar. En dat had niet alleen met het slechte beursklimaat te maken.

Jack Dorsey Foto reuters

Jack Dorsey
Twitter: Met hulp van Trump rinkelt de kassa.

Mark Zuckerberg
Facebook: Het aandeel daalt na een oproep van acteur Jim Carrey.