Van het kastje naar de muur Controles op het vliegveld

Met een tas vol knuffels (niet) naar Israël - Transavia had niets gemeld over extra controles

Marieke gaat met een vriendin naar de bezette Palestijnse gebieden. Op Schiphol krijgen ze problemen met de Israëlische beveiliging, waardoor ze hun vlucht missen. Transavia had niets gemeld over extra controles. Ze missen een vlucht. Vervolgens raakt een koffer zoek.

Beeld ANP XTRA

Het gedoe ontstaat als de twee al door de reguliere douane heen zijn. Voor vluchten naar Israël, en andere landen met een aangescherpt veiligheidsregime, geldt een extra controle bij de gate. Marieke, die haar echte naam niet in de krant wil, wist dat niet. Op de site van Schiphol staat dat niet expliciet vermeld. Een woordvoerder van de luchthaven laat weten dat het aan de luchtvaartmaatschappij is reizigers in te lichten over extra controles.

Maar ook Transavia rept er niet over, niet op zijn site en niet op het ticket en in de algemene voorwaarden. De luchtvaartmaatschappij prijst het land aan als een ideale budgetbestemming met ‘witte stranden, eeuwenoude historie en trendy Tel Aviv’.

Daarvan is niets gelogen, al heeft het land ook een andere kant. Maar over ‘veiligheidsrisico’s op plekken waar veel mensen komen’ in het reisadvies van Buitenlandse Zaken meldt Transavia niets. Ook niet over de permanente surveillance van veiligheidsdiensten op openbare plekken, die dus al op Schiphol begint.

Overigens denkt Mariekes vriendin niet dat zij iets te vrezen heeft, als zij de gate-controleur vertelt dat zij een tas met knuffels mee heeft. Maar de Israëlische veiligheidsbeambte is er niet gerust op en vraagt op een ‘dwingende en onvriendelijke manier’ door op de inhoud van de tas. Haar vriendin wordt geweigerd door de Israëlische beveiligers waardoor ze hun vlucht missen. Het Transaviapersoneel bij de gate weet geen raad met de situatie, maar een medewerker aan de telefoon biedt een andere vlucht aan. ‘Ze zei niets over kosten, maar bij de balie moesten we 260 euro betalen.’

Eenmaal in Israël is Mariekes koffer kwijt, inclusief een filmcamera en voedingssupplementen. Pas na talloze vergeefse contactpogingen en taxiritten door checkpoints vanuit de bezette Palestijnse gebieden, komt de tas op de laatste dag van hun opnameweek aan. Maar Transavia weigert keer op keer de 250 euro onkosten te vergoeden voor de taxiritten en spullen om de week door te komen, omdat Marieke niet voor alles een bonnetje kon krijgen.

Verweer

Het spijt Transavia dat de twee zo’n vervelende reis hebben gehad. De luchtvaartmaatschappij erkent ‘dat er een en ander is misgegaan, zoals het veel te lang uitblijven van een reactie, het zoekraken van bagage en het bieden van een goede oplossing’. Daarom betaalt het bedrijf alle gemaakte extra kosten terug. Zaken als veiligheid en controle ‘vallen buiten de invloedsfeer en verantwoordelijkheid van Transavia’, laat de woordvoerder weten. ‘In principe moet er een grondslag zijn om passagiers te weigeren.’ Maar wat dat in dit geval is geweest, ‘is aan de beveiliging’.

Transavia wijst passagiers niet op extra controles. Ook beschouwt de luchtvaartmaatschappij het als de eigen verantwoordelijkheid van reizigers zichzelf te informeren over de veiligheidssituatie van een bestemming.

Ook gemangeld door bedrijf of overheid?

Mail uw ervaring naar kastjemuur@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden