Met een miljoen naar Brussel

Vermogensbeheerder Wilfred Aalders werd op klaarlichte dag in Brussel beroofd van een miljoen euro in contanten. Het geld komt zeker terug, zegt hij....

‘Het was geen succesvol experiment’, zegt Wilfred Aalders, met gevoel voor understatement. De vermogensbeheerder in ruste werd in juni 2004 beroofd van ruim een miljoen euro in contanten, zo blijkt uit de aangifte die hij deed bij de Belgische politie.

De aangifte duikt op in dossiers die diverse klanten van Aalders bijhouden over TPC, het inmiddels grotendeels opgedoekte kantoor van de zakenman. Aalders kwam in augustus in het nieuws toen een voormalig tandarts, tevens klant bij TPC, vijfmaal op de vermogensbeheerder schoot na een hoog oplopend conflict over geld.

De klanten van Aalders leggen dossiers over hem aan, omdat zij bang zijn dat zij de miljoenen die zij aan hem toevertrouwden nooit meer terug zullen zien. Bijvoorbeeld omdat die gestolen zijn, zoals Aalders op 1 juni 2004 overkwam.

Op die dag is Aalders in het Conradhotel in Brussel, samen met zakenpartner Willem Lam, de advocaat Thijs Bloemers en een medewerker van een Brabants accountantskantoor, zo staat in de aangifte. Aalders is kort daarvoor uit Hongkong aangekomen in de Belgische hoofdstad. In China heeft hij 1,05 miljoen euro in contanten opgehaald bij de Bank of China.

Dit geld, geteld en voorzien van officiële wikkels, is volgens Aalders van een aantal van zijn Nederlandse klanten. Die hebben goed verdiend aan de handel in Chinees schuldpapier, en zijn akkoord met een wisseltransactie, waarbij de euro’s in een kluis van het Fortis-kantoor aan de Waterloosesteenweg in Brussel geruild zullen worden tegen anderhalf miljoen dollar.

De dollars zijn in handen van een Frans sprekende Afrikaan, die zich Momo noemt. Aalders heeft voorafgaand aan de transactie vijf keer met Momo onderhandeld over de voorwaarden. Op de dag dat de koffers met geld worden geruild, is Momo niet alleen. Hij wordt vergezeld door een Joegoslaaf met een paardenstaart, die Bosnia genoemd wordt. Bosnia is in het dagelijks leven uitsmijter bij een discotheek in het Duitse Hagen. Ook heeft Momo een Noord-Afrikaan bij zich, die zich voorstelt als ‘een diplomatenzoon’.

Aalders vervoegt zich bij het Fortis-filiaal en wordt daar ontvangen door een man die zegt de directeur te zijn. De man begeleidt Aalders naar een kluis in het pand en laat hem de daar aanwezige dollars en een telmachine zien. Aalders haalt bij Lam de koffer met een miljoen euro op.

Hij geeft hem aan de man in het Fortis-filiaal, die zegt dat het tellen en op echtheid controleren van de biljetten enige tijd kan duren. Als Aalders na twintig minuten terugkeert, krijgt hij een koffer mee waarin de dollars zitten, en een officieel ogend telbewijs, voorzien van Fortis-logo. Dat telbewijs is nep, zal later blijken. Later blijkt dat de man die zich uitgeeft voor Fortis-directeur een vermomde crimineel is.

De ‘bankdirecteur’ dringt er bij Aalders op aan dat hij een lift accepteert, in ‘een voertuig van het merk Jaguar, type S, champagnekleur met licht lederen bekleding’, zo tekent de Belgische hoofdinspecteur twee weken later op, wanneer Aalders aangifte komt doen. De rit in de champagnekleurige Jaguar duurt maar kort, want na een paar honderd meter wordt de wagen staande gehouden, rukt een ‘Noord-Afrikaanse man’ het portier open, deelt enkele klappen uit, en verdwijnt met de koffer vol dollars.

‘Ik stond toen wel even gek te kijken, midden in een woonwijk’, herinnert Aalders zich. ‘Ik ben meteen naar Fortis gegaan om verhaal te halen. Alles wees namelijk op betrokkenheid van die bank.’ Aalders vangt echter bot, en doet later aangifte bij de politie.

Dat laatste bevestigt een woordvoerder van Fortis. ‘De politie is bij ons geweest, er zijn beveiligingsfilms bekeken, en de conclusie was dat ons personeel hier niets mee van doen had’, zegt hij. ‘Daarmee is voor ons de kous af.’

Aalders is echter nog lang niet klaar met de beroving. ‘De criminelen hebben zich zwaar in mij vergist. Zij moeten gedacht hebben dat ik zwart geld wilde wisselen, en dus geen aangifte zou doen. Maar het is keurig wit geld, en de mannen zijn inmiddels gepakt, begrijp ik.’ Bij de Brusselse politie kon gisteren daarover niemand uitsluitsel geven. Maar Aalders is optimistisch: ‘Dat geld komt gewoon terug. Via de politie, die grote bedragen heeft gevonden, of via mijn beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Want dit bedrag is bij mijn verzekeraar als gestolen opgegeven.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden