Met de billen bloot voor de ‘vega-polis’

Er komt voorlopig geen korting voor vegetariërs die een speciale Vegapolis afsluiten. Dat blijkt uit afspraken die zorgverzekeraar Agis en de stichting PreventiePolis gisteren hebben gemaakt....

Van onze verslaggeefster

Een echte beloning, in de vorm van een lagere premie, is nog niet haalbaar. Agis wil eerst het bewijs hebben dat vegetariers gezonder zijn en dus minder vaak een beroep doen om de gezondheidszorg. Daartoe gaat Agis deze groep verzekerden goed volgen en hun claimgedrag vergelijken met andere verzekerden.

Tot die tijd moeten de vegetariërs genoegen nemen met allerlei lokkertjes in de polis. Zoals een gratis Green Card, dat is een milieuvriendelijke credit card, en een tegemoetkoming in de lidmaatschapskosten voor de organisaties Wakker Dier en de Nederlandse Vegetariërs Bond. Verder krijgen Vega-polishouders betere vegetarische maaltijden mochten ze opgenomen worden in het ziekenhuis.

De Stichting PreventiePolis, die het brein is achter de Vegapolis, wil ook speciale zorgpolissen voor niet-rokers en niet-drinkers en geheelonthouders. Maar dat gaat voor de jaarwisseling niet meer lukken, aldus Niko Koffeman, tevens pr-man van de SP. Tot nog toe werd er van uit gegaan dat collectieve polissen voor deze groepen zo'n tien procent goedkoper zouden kunnen. Voor vegetariërs is dat dus niet gelukt.

Collectieve contracten zijn nu gericht op mensen met verhoogd risico zoals reumapatiënten. Volgens Koffeman betekent de Vegapolis een ‘omslag’ in het denken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden