Met de aanschaf van het nieuwe bambook draag je bij aan een beter milieu

Veel mensen gebruiken nog steeds een schriftje of notitieblok om aantekeningen te maken. Hoeveel papier en energie kost dat wel niet?

Loethe Olthuis
Veel mensen gebruiken nog steeds een schriftje of notitieblok om aantekeningen te maken. Hoeveel papier en energie kost dat wel niet? Beeld RV
Veel mensen gebruiken nog steeds een schriftje of notitieblok om aantekeningen te maken. Hoeveel papier en energie kost dat wel niet?Beeld RV

Nou, hoeveel papier?

Volgens Papier Recycling Nederland bestaat 50 procent van het papier dat we in Nederland gebruiken uit verpakkingen. De andere helft bestaat uit kranten, tijdschriften, notitieblocs, schriften, kopieerpapier, wc-papier et cetera. In 2016 was dat 1.251 kiloton papier. Daarvan wordt 89 procent gerecycled. In de praktijk gaat er waarschijnlijk nog meer papier om, bijvoorbeeld door internetaankopen uit het buitenland, zegt PRN.

Is het beter om digitaal te schrijven en te lezen?

Het is lastig elektronisch en papiergebruik te vergelijken, zegt consumentenvoorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Lezen via een pc, tablet of telefoon is milieubelastend vanwege de chemicaliën en de materialen die zijn gebruikt voor het vervaardigen van het apparaat. Zowel productie als gebruik kost veel energie (elektriciteit): vooral dataverkeer slurpt energie. Computers en telefoons belanden nauwelijks in de recyclingstroom.

Maar voor papier worden bomen gekapt, toch?

De grondstof voor papier is hout. Bomen worden hiervoor niet gekapt, papier wordt gemaakt van restmateriaal (zaagsel). Hout is een hernieuwbare grondstof die het klimaat weinig belast. Maar voor zowel productie als transport van nieuw papier zijn land, water, veel energie en chemicaliën nodig.

Product: Bambook, verschillende formaten Prijs: vanaf euro 11

Oordeel: ****

Verkrijgbaar: bambook.org.

Blijven schrijven

Dus het maakt weinig uit?

Niet zo veel. Maar het is altijd goed om zo lang mogelijk met je product te doen - of het nu een telefoon, laptop of notitieblok is.

Lastig, want als het blok vol is, gooi je het weg.

Precies. Daarom is het Bambook waarschijnlijk een goede keuze. Een notitieblok/schrift, waarop je de tekst simpel kunt wissen en dat je dus telkens opnieuw kunt beschrijven.

Elektronisch?

Nee. Het is een soort 'draagbaar whiteboard': een schrift met een kaft van bamboekarton en gladde pagina's van FSC-papier. Je schrijft erop met een speciale stift. Het droogt snel en vlekt niet. Maar je veegt het ook in een oogwenk weg met een speciaal gummetje of vochtige doek.

Maar als je die aantekeningen wilt behouden?

Met een gratis app kun je de pagina's van het Bambook haarscherp inscannen. Dan heb je de tekst op telefoon, laptop of tablet en kun je de geschreven tekst wissen. Wees selectief: opslag (in de cloud) kost ook energie.

Klinkt goed...

Als je normaal gesproken meerdere schriften, notitie- of schrijfblokken verbruikt, is één Bambook genoeg. Dat levert milieuwinst op, hoewel het Bambook niet geschikt is voor papierrecycling. Het bedrijf doet ook verder zijn best: de hervulbare stiften zijn van gerecycled materiaal, de Bambooks worden in Nederland gemaakt door mensen met afstand van de arbeidsmarkt. De verzending wordt gecompenseerd bij Trees for All. Schouderklopje.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden