De winnaar en de verliezer Peter Paul de Vries en Nina Storms

Met argusogen wordt gekeken hoe dit beursavontuur van Nina Storms weer afloopt

Peter Paul de Vries strijkt dividend op, Nina wil naar de beurs.

Peter Paul de Vries. Beeld ANP

P.P. de Vries

In de crisistijd van tien jaar geleden was Peter Paul de Vries de favoriete kletsgast bij Nederlandse talkshows. Hij nam het als directeur van de VEB op voor de kleine beleggers die door het op bonus jagende grootkapitaal op een enorme koersval waren getrakteerd. Daarna gebruikte hij zijn naar ongekende hoogte gestegen reputatie om zelf te gaan beleggen c.q. investeren in allerlei jonge bedrijfjes, waarvoor hij het vehikel Value 8 optuigde. Maar al gauw bleek de praktijk weerbarstiger te zijn dan de theorie. Hij kreeg zelf te maken met een opstand van kleine beleggers die vonden dat hij te veel lucht in zijn bezittingen blies. Zelfs zijn eigen VEB sprak op een geven moment van ‘boekhoudkundige trucs’. Inmiddels is Value 8 begonnen met de grote uitverkoop. Na gewasbeschermer Ceradis en uitzender HeadFirst Source werd vorige maand ook maaltijdenbezorger Eetgemak verkocht. De opbrengsten worden deels opgepot met het oog op nieuwe acquisities, maar voor een deel ook uitgekeerd als dividenden. Vorig jaar ging alleen al 11 miljoen naar aandeelhouders. De Vries, die eenderde van de aandelen bezit, werd daar 3,6 miljoen euro rijker van, naast zijn jaarsalaris van 234 duizend euro. Voor De Vries zelf lijkt Value 8 inmiddels toch een succes te zijn. Voor de tonnen die hij erin stak, krijgt hij miljoenen terug. Nu moet hij nog rust creëren onder zijn eigen aandeelhouders.

2016-10-08 19:34:07 AMSTERDAM - Pieter Storms met zijn vrouw Nina Brink bij JFK Greatest Man Award 2016. ANP KIPPA LEVIN EN PAULA Beeld ANP Kippa

Nina Storms

Nina Storms, eerder bekend als Nina Vleeschdrager, Nina Aka en Nina Brink, wil weer een comeback maken met een beursfonds, bijna 20 jaar na de wereldschokkende zeperd met World Online.

De inmiddels 65-jarige Power Lady heeft geen rust in haar kont, hoewel ze met echtgenoot en ex-breekijzer Pieter Storms meestal op een pensionada-locatie in zuidelijke zonnige oorden vertoeft. Ze wil nu het bedrijfje Natur, waarin ze samen met een Spaanse partner 70 procent van de aandelen heeft, liquide maken met een notering op de onderhandse markt in de VS. Natur is een in Amsterdam kantoorhoudende verkoper van sappen van groente en fruit, waaraan superpowers worden toegekend. Via een website worden de producten aan de man gebracht, inclusief bijbehorende kuurtjes. Dat Storms niet naar de echte beurs gaat, maar naar een achterafmarktje in de VS is begrijpelijk. Ze zal er weinig behoefte aan hebben dat de beursgang gepaard gaat met een golf van publiciteit waarbij haar verleden wordt opgerakeld. Maar of het lukt om de boze buitenwereld in het ongewisse te laten, moet worden betwijfeld. Daar zijn de alarmbellen al gaan rinkelen en wordt met argusogen gekeken hoe dit beursavontuur weer afloopt. Nina Storms zwijgt in alle toonaarden, net als haar persvrouw in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden