'Met alleen AOW kom ik er niet'

Nu regelingen als vut en prepensioen zijn verdwenen, wordt de pensioenleeftijd steeds hoger. De teruggang in inkomen blijkt voor velen een zware dobber. Of het werk is gewoon te leuk.

Beeld ANP

Meer dan de helft van de mensen die vorig jaar met pensioen zijn gegaan was 65 jaar of ouder. Het is voor het eerst dat die groep in de meerderheid is, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag heeft gepubliceerd. In 2008 was nog maar 20 procent van de gepensioneerden 65 jaar of ouder.

Liever doorwerken

De hogere pensioenleeftijd is een gevolg van het verdwijnen van allerlei voor ouderen gunstige regelingen, zoals vut- en prepensioen, zegt Liane den Haan, voorzitter van de ouderenbond ANBO. 'Mensen worden daardoor min of meer gedwongen om te blijven werken. Het is niet voor niets dat de pensioenleeftijd bij de overheid het laagst is. Daar zijn dat soort regelingen nog wel.'

Maar ook zijn financiële motieven steeds belangrijker voor 65-plussers, signaleert Annelous Vrancken van Doorwerkgever, dat op de arbeidsmarkt bemiddelt voor gepensioneerden. 'Het pensioen blijkt voor velen toch minder riant dan gedacht. Daarnaast is er een grote groep specialisten, denk aan lassers, die graag doorwerken en van wie werkgevers het ook waardevol vinden dat ze met al hun ervaring blijven.'

Nederlanders gaan al een aantal jaren steeds later met pensioen. De gemiddelde pensioenleeftijd stijgt sinds 2007, toen de gemiddelde pensioenleeftijd jarenlang rond de 61 had geschommeld. Vorig jaar lag dat al op 64,1 jaar, bijna tweeënhalve maand later dan in 2013. Het aantal gepensioneerden is vorig jaar gestegen tot 3,1 miljoen. Dat is 18,4 procent van de totale bevolking. In 2000 was dat nog 15,2 procent.

Scholing

Ambtenaren stoppen gemiddeld het vroegst, met 63,2 jaar. Dat komt voor een deel door de lage pensioenleeftijd van werknemers bij Defensie, die gemiddeld op hun 59ste al stoppen met werken. Werknemers in de landbouw en visserij, in de cultuur-, milieu- en overige dienstverlening werken het langst door; tot iets meer dan 66 jaar. De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog naar 67 jaar in 2025. Dit jaar gaat de AOW in voor wie 65 jaar en drie maanden is.

Oudere werknemers zijn eerder bereid en gemotiveerd langer door te werken als ze van hun werkgever goede scholingskansen krijgen. Hen ontzien met extra verlofdagen of een lichter takenpakket werkt niet, concludeert onderzoeksinstituut ROA van de Universiteit Maastricht op basis van onderzoek onder bedrijven bij de overheid, in het onderwijs en de bouw.

Werkgevers die goede scholingsfaciliteiten bieden aan oudere werknemers, worden daar royaal voor beloond, zeggen de onderzoekers. Het levert ze extra gemotiveerd personeel op, dat ook later met pensioen wil gaan.

Veel werkgevers investeren echter liever niet in de scholing van ouder personeel. Ze gaan ervan uit dat de investering onvoldoende oplevert omdat de terugverdientijd korter is. Deze redenering gaat volgens de onderzoekers tot op zekere hoogte op. Maar werkgevers verliezen daarbij uit het oog dat oudere werknemers meer honkvast zijn. 'Jongeren vertrekken sneller en nemen die investering dan mee naar hun volgende baan.'

'Ik kan het contact met mensen niet missen'

Naam Alex van Blanken (66)
Beroep chauffeur
Werkt bij een taxibedrijf in Almere, vooral groepsvervoer

'Ik ben me net aan het inschrijven bij Pittig, een uitzendbureau voor 65-plussers. Waar ik nu werk kan het nogal hectisch zijn. Dat ligt ook aan mezelf. Jonge collega's zie ik uit de rolstoeltaxi springen. Dat doe ik zelf dan natuurlijk ook, maar dan merk ik dat mijn lichaam dat niet altijd meer goed opvangt. Het werk kan zwaar zijn. Iets rustiger aan mag dus wel.

'Ik ben na mijn pensioen twee dagen blijven werken. Sinds '76 zit ik op de taxi, ik heb jarenlang voor TCA gereden, de Taxicentrale Amsterdam. Als ik zou stoppen met werken mis ik het contact met mensen, want op de taxi maak je soms de gekste dingen mee.

'Laat ik eerlijk zijn: mijn vrouw vindt het ook fijn dat ik af en toe weg ben. Zij wil me niet zeven dagen per week om zich heen hebben. En werk levert natuurlijk ook een extraatje op. Ik heb altijd gewerkt, heb ooit één week in de Ziektewet gezeten, maar verder ben ik nog nooit zonder werk geweest.

'Connexxion zoekt chauffeurs hoorde ik, en toen ik me daar meldde, stuurden ze me door naar dit uitzendbureau. Ik kan me niet voorstellen dat ik niet meer zou werken. Nee, als het aan mij ligt ga ik voorlopig lekker door. Het contact met mensen, dat wil ik niet kwijtraken'

Alex van Blanken.Beeld Io Cooman

'Het geld komt van pas, als je alleen AOW hebt'

Naam Max Vossen (66)
Beroep eigenaar assurantiekantoor
Werkt als administrateur en rijdt auto's

'Met alleen AOW kom ik er niet. Ik zou mijn eigen zaak nog kunnen verkopen, maar ik vind het ook nog veel te leuk om door te werken. Ik voel me veel te jong om pensionado te zijn en heb er nooit aan gedacht om te stoppen.

'Ik werk vijf dagen. Dat doe ik deels voor mijn eigen klanten, maar ik werk ook via het uitzendbureau.Laatst deed ik het debiteurenbeheer voor een bedrijf dat midden in een reorganisatie zat en op dat moment geen mensen kon aannemen om dat te doen. Je komt zo op heel interessante plekken.

'Ik heb ook de administratie gedaan voor een verpleeg- en revalidatiecentrum. Dat is een heel andere wereld en wat weet ik daar anders van af? Ik rijd af en toe ook auto's. Bijvoorbeeld leenauto's die terug moeten naar de garage als mensen schade hebben gehad aan hun auto en die gerepareerd wordt.

'Ik houd door mijn werk contact met de wereld. Dat ben je kwijt als je niet meer werkt. Maar nogmaals, ik werk ook om financiële redenen. Ik heb geen pensioen opgebouwd. Werken levert geld op waarmee je in je vrije tijd dan weer leuke dingen kan doen. En bijkomend voordeel is dat je geen tijd hebt om geld uit te geven als je aan het werk bent.'

Max Vossen.Beeld Io Cooman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden