Mestproductie minder door natte zomer

De natte zomer van 1998 heeft het milieu goed gedaan. De koeien stonden binnen. Ze aten geen vers gras, maar droog voer....

Van onze verslaggeefster

Nederlandse varkens, kippen en runderen produceerden vorig jaar 76 miljoen ton mest. Daarin zat 586 miljoen kilogram stikstof en 193 miljoen kilogram fosfaat. Die stoffen zijn slecht voor het milieu. Stikstof wordt in de bodem omgezet in nitraat. Dat vervuilt het grond- en drinkwater. Fosfaat veroorzaakt algensoep. Algen sterven af en onttrekken zuurstof aan het water. Daardoor kunnen andere organismen amper groeien.

De stikstofuitscheiding door runderen is vorig jaar het meest gedaald; met 27 miljoen naar 353 miljoen kilogram. Volgens de fysisch-geografe Van Eerdt kan eenderde van die daling worden toegeschreven aan het inkrimpen van de veestapel, tweederde aan de weersomstandigheden.

Als de dieren binnen staan, eten ze snijmaïs, kuilgras of hooi. Dat bevat weinig mineralen. Het stikstofgehalte van vers gras is hoger. 'De mest wordt in de bodem geïnjecteerd. De stikstof komt sneller bij de wortels van het gras, die het weer opnemen.'

Met de mest van varkens, die vrijwel altijd binnen staan, gaat het volgens het CBS de goede kant op. Boeren geven de dieren voer met minder stikstof. Daardoor is de stikstofuitscheiding van varkens vorig jaar met 7 miljoen kilogram afgenomen tot 136 miljoen.

De fosfaatuitscheiding is volgens het CBS vorig jaar weer iets gestegen met 3 miljoen kilogram. Dat komt vooral doordat de kippenstapel is gegroeid. Veel akkerbouwers zijn kippen gaan houden. Bovendien bevat het kuilgras voor de runderen die droog moesten staan, meer fosfaat. Van de totale mineralenproductie is de fosfaatuitscheiding sinds 1990 wel het meest gedaald: met 12 procent.

Over het jaar 1997 is bekend waar de mest is gebleven. Ongeveer 80 procent wordt op het eigen bedrijf gebruikt. Bijna 16 miljoen ton werd afgevoerd naar andere bedrijven. Een derde daarvan ging naar bedrijven in noordelijke en oostelijke provincies waar geen sprake is van een mestoverschot.

De boerenorganisatie LTO-Nederland wees er gisteren op dat minister Brinkhorst van Landbouw in zijn nieuwe mestplan ten onrechte uitgaat van het vaste getal van een productie van 110 kilogram stikstof per koe per jaar. Boeren die voorop lopen met milieubewust voer, laten hun koeien volgens LTO minder stikstof produceren.

Die voorlopers zouden volgens LTO meer koeien per hectare kunnen houden. Met de stikstof-armere mest komen de boeren minder snel aan de norm van 170 kilogram stikstof per hectare akkerland en 250 kilogram per hectare grasland, dan boeren die stikstofrijk voedsel geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden