Merkel: landen desnoods de euro afnemen

Bondskanselier wil landen die stabiliteitspact schenden, uit eurozone kunnen zetten...

Van onze correspondenten Marc Peeperkorn en  Merlijn Schoonenboom

berlijn/brussel De Duitse bondskanselier Merkel wil het mogelijk maken dat landen die keer op keer de regels van het stabiliteitspact schenden, uit de eurozone worden gezet. Merkel zei dit woensdag in het parlement tijdens een debat over de begroting van 2010.

Volgens Merkel heeft de crisis in Griekenland de Europese munt in haar zwaarste periode tot nu toe gebracht. Athene heeft jarenlang te veel uitgegeven en gelogen over zijn begrotingscijfers, omdat de EU onvoldoende bevoegdheden heeft dat te voorkomen, zegt Merkel. Langdurige stabiliteit van de euro is volgens haar een harde noodzaak, een land de euro ontnemen kan de uiterste consequentie daarvan zijn.

De Griekse premier Papandreou zei woensdagavond dat zijn land er niet over piekert de euro in te ruilen voor de oude drachme. ‘Griekenland zal de eurozone niet verlaten. De kans daarop is nul’, aldus Papandreou na overleg met voorzitter Barroso van de Europese Commissie.

Het voorstel van Merkel om de eisen van het stabiliteitspact aan te scherpen, bevestigt wat haar minister van Financiën Schäuble eerder opperde. Het plan wordt overigens weinig realistisch geacht. Hiervoor moet het Europese Verdrag worden gewijzigd, een langdurige zaak waarvoor de instemming van alle EU-landen nodig is.

Merkel en Schäuble lijken met hun woorden vooral de eigen bevolking te willen geruststellen. De Duitsers vinden, net als veel Nederlanders, dat de Grieken moeten opdraaien voor het wanbeleid van hun regeringen. Politieke steun mag, maar geen financiële hulp.

Papandreou verklaarde dat zijn land nog niet om financiële steun heeft gevraagd. ‘Maar ik sluit niets uit.’ Volgende week bespreken de EU-leiders eventuele noodhulp voor Griekenland. De technische afspraken daarover liggen klaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden