Merel, van alleen schouderklopjes kun je geen brood extra kopen

Functie: webredacteur (zzp), 2.280 euro bruto (40 uur).

De redactie van NRC media in Amsterdam.Beeld anp

Dilemma

Misschien had ze een ander vak moeten leren. Die gedachte komt de laatste tijd steeds vaker bij Merel (25) op. Ze werkt nu vier jaar als internetredacteur bij een landelijk dagblad. Dat doet ze als zzp'er voor een uurtarief van 15 euro. Schreef ze in het begin alleen korte berichtjes voor de website, inmiddels is ze tijdens haar weekenddiensten verantwoordelijk voor het bijhouden van de site.

Ook heeft ze zowel haar hbo-journalistiek als een master sociologie afgerond. Maar salarisverhoging, ho maar. Bovendien krijgt de zzp'er haar overuren niet uitbetaald en mag ze niet alle uren die ze op een dag werkt, declareren. Heeft Merel recht op een hoger uurtarief of kan ze beter een ander beroep kiezen?

Advies

Merels uurprijs is aan de lage kant, zegt Arie Kasper van CNV Dienstenbond. 'Gelet op je ervaring zou je maandelijks ongeveer 2.600 euro bruto moeten verdienen.'

De internetredacteur wordt volgens hem onderbetaald. 'Je hebt met name in het weekend best veel verantwoordelijkheid, maar krijgt daar weinig financiële waardering voor terug.' Daarbij bouwt Merel geen pensioen op en is ze niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

Volgens Joanne Kok van adviesbureau Berenschot valt het wel mee met Merels beloning. 'Voor een zzp'er op deze plek is het uurtarief niet substantieel te laag.'

Aan de andere kant: 'Als je het vergelijkt met een webredacteur in loondienst, is het salaris aan de lage kant.' In dat geval zou Merel tussen de 2.500 en 2.900 bruto verdienen.

Bovendien heeft de journalist er de afgelopen jaren meer taken en verantwoordelijkheden bijgekregen. In het weekend is ze redacteur, eindredacteur en coördinator in één. Merel moet haar baas aanspreken. Kok: 'Zijn jouw werkzaamheden zodanig veranderd dat er sprake is van een nieuwe opdracht? En wat is dan het bijbehorende tarief?'

Volgens Jacco van den Berg van het gelijknamige adviesbureau moet Merel minimaal inzetten op uitbetaling van alle uren die ze werkt en een hoger tarief in het weekend. Een spectaculaire verhoging van haar inkomen moet de webredacteur niet verwachten. Het is een krappe markt en voor Merel staan er tien jonge journalisten klaar om haar plek in te nemen.

Van den Berg vraagt zich af waarom de redacteur al jaren bij dezelfde opdrachtgever blijft plakken. 'Je carrièreperspectief is mager. Natuurlijk moet bij jou de schoorsteen roken en van alleen schouderklopjes kun je geen brood extra kopen.' Hij adviseert Merel eens rond te kijken voor beter betalende opdrachtgevers, ze is niet voor niets zzp'er.

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat?

intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden