Mercedes weet aandeel op krimpende markt sterk te vergroten

De Nederlandse markt voor personenwagens mag vorig jaar dan met 6 procent zijn gegroeid, in de klasse waarin Mercedes actief is (boven de 50 duizend gulden), was er sprake van een achteruitgang van 4 procent....

ANP

Dit jaar denkt het bedrijf 12 duizend personenwagens af te kunnen zetten, hoewel het marktsegment ook weer achteruit zal gaan. Dit heeft H. van de Coolwijk, bestuursvoorzitter van Mercedes-Benz Nederland, maandag in Amsterdam laten weten. Hij noemde 1996 een bijzonder goed jaar, waarin de verwachtingen werden overtroffen. Zijn onderneming was het jaar ingegaan met een vrij sombere prognose.

Gezien de sterke groei van de onderdelenstroom is besloten het centrale onderdelenmagazijn in Utrecht in fasen te sluiten. Ook de magazijnen in Noord-Frankrijk en België, net als die in Utrecht vrij klein, gaan dicht. Vermoedelijk in 1999 zullen de onderdelen voor Nederland vanuit Keulen worden geleverd.

Voor Utrecht betekent een en ander het verlies van zestig banen. Met de bonden is overleg geweest over een sociaal plan, dat volgens Van de Coolwijk voor alle partijen naar tevredenheid is uitgepakt.

Mercedes Nederland boekte vorig jaar een omzet van 1,4 miljard gulden, 25 procent meer dan in 1995, toen er al sprake was van een omzetgroei van bijna 14 procent. Over het financiële resultaat doet het bedrijf geen mededelingen. De stijging van de winst was wel wat kleiner dan die van de omzet, maar dat kwam door een toeneming van de kosten.

De verkoop van bestelwagens steeg vorig jaar met maar liefst 55 procent tot tienduizend stuks. Van de Coolwijk sprak hier van een verkooprecord, dat mede te danken is aan een volledige vernieuwing van het programma. Bij de vrachtwagens draaide Mercedes Nederland met een groei van 15 procent minder goed dan de markt, die 22 procent groter werd. Van de Coolwijk weet dat aan een modelwisseling, maar voegde eraan toe dat dat de orderboeken er op het ogenblik weer goed uit zien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden