Mercedes dreigt met verhuizing

De leiding van de Duitse autofabrikant Mercedes Car dreigt de vakbonden de productie van zijn belangrijkste fabriek Sindelfingen in Zuid-Duitsland te verplaatsen naar het Noord-Duitse Bremen, of zelfs naar Zuid-Afrika....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Directeur Jürgen Hubbert van Mercedes Car eist dat de bonden instemmen met kostenbesparingen van 500 miljoen euro. Als de bonden niet akkoord gaan, zal de nieuwe C-klasse - waarvan de introductie voor 2007 staat gepland - niet in de fabriek in Sindelfingen worden gebouwd, zo heeft Hubbert laten weten. Daarmee zouden zo'n zesduizend banen in Sindelfingen op de tocht komen te staan. Dat is 3 procent van het totale aantal banen van Mercedes in Duitsland.

Mercedes Car - waaronder de merken Mercedes Benz, Smart en het exclusieve Maybach vallen - is de grootste winstmaker van de Duits-Amerikaanse autogroep DaimlerChrysler. De top van het concern wil de winstgevendheid bij zijn belangrijkste dochter koste wat kost behouden, en daartoe moet een aantal regelingen voor de Zuid-Duitse werknemers op de helling. Zo mogen arbeiders in de Sindelfingense fabriek nu nog elk uur vijf minuten pauze nemen. Die regeling heet de 'Steinkühler pauze', vernoemd naar de vakbondsman die haar dertig jaar terug bij Mercedes uitonderhandelde . Daarnaast wil Mercedes dat de vakbonden akkoord gaan met de verlaging van een aantal toelagen voor het personeel.

De vakbonden en de ondernemingsraad lijken hun hakken intussen in het zand te zetten. Ze hebben ingestemd met kostenverlagingen van 180 miljoen euro, maar 'dan ontbreekt nog 320 miljoen euro', aldus Mercedes-baas Hubbert. Afgelopen vrijdag legden al negentienduizend medewerkers in Sindelfingen een halfuur het werk stil. In het weekend kwamen twaalfduizend man niet opdagen, waardoor duizend Mercedessen niet werden gemaakt. Deze week volgen meer acties.

De scherpe toon van de bedrijfsleiding in het conflict lijkt een nieuwe aanwijzing dat de macht van de Duitse vakbonden taant. Doorgaans werken Mercedes en de bonden gebroederlijk samen .

Ook andere grote Duitse bedrijven laten hun tanden zien aan de vakbonden. Onlangs meldde Opel, een onderdeel van het Amerikaanse General Motors, dat het de productie van de ruimtewagen Zafira vanuit Russelsheim naar Polen gaat overhevelen.

Het Münchense elektronicaconcern Siemens wist de vakbonden zover te krijgen dat ze instemden met een veertigurige werkweek, in plaats van de 35 uur die werknemers van Siemens nu werken. En chemiefabrikant Bayer bereikte deze week dat de vakbonden akkoord gingen met een offer van 10 procent van hun variabele loon. In ruil beloofde Bayer dat het duizend banen minder zal schrappen dan het eerder van plan was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden