'Mensen trekken zich niets meer van de crisis aan'

De Nederlandse export herstelt onmiskenbaar. Vooral grote bedrijven merken dat.

De Batavus-fiets waarop toenmalig kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima in 2012 poseerden is een geliefd exportproduct. Beeld Evelyne Jacq / HH
De Batavus-fiets waarop toenmalig kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima in 2012 poseerden is een geliefd exportproduct.Beeld Evelyne Jacq / HH

Het volume van de Nederlandse export is in oktober met 5,3 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dat betekent dat de groei is afgevlakt in vergelijking met september. Maar in de afgelopen drie jaar was de exportgroei slechts drie maanden lang hoger. Het aantal faillissementen is nu vrijwel op het laagste punt in drie jaar aangeland.

Daarmee stapelen de tekenen dat de Nederlandse economie herstelt zich op bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederlandse bedrijven exporteerden vooral meer transportmiddelen, machines en apparaten dan een jaar eerder.

Ook het volume van de invoer nam toe, maar minder snel: met 4,5 procent. Het handelsoverschot van Nederland groeide door die ontwikkelingen met ongeveer 500 miljoen euro naar 5,2 miljard euro. In april meldde het CBS al dat het handelsoverschot in Europa nergens zo groot was als in Nederland. Het handelsoverschot was in april iets meer dan 4 miljard euro, en dat was ruim 10 procent van het bruto binnenlands product. In oktober was het dus naar schatting 13 procent van het bbp. Ter vergelijking: verondersteld 'exportkampioen' Duitsland haalde in april nauwelijks meer dan 6 procent.

‘Mensen denken: ik koop toch die boot’

Yvonne Linssen, commercieel directeur van Linssen Yachts uit Maasbracht, dat stalen motorjachten produceert en exporteert:

'Het gaat bij ons zeker goed. Dit jaar is de export weer toegenomen, dat is iets van de laatste drie jaar. Bijna 95 procent van onze jachten gaat nu naar het buitenland. Duitsland is altijd een grote markt geweest. Daarnaast zijn Frankrijk, België en Zwitserland de voornaamste markten. Maar ook Scandinavië. De zuidelijke markten zijn nu wat rustiger. Vooral in Kroatië heeft de crisis nog een grote impact. En in Rusland staat het kopen van een jacht op dit moment niet meer op de eerste plek. 'In slechte tijden hebben we veel in marketing geïnvesteerd. En ons bedrijf is al jarenlang marktleider op het gebied van stalen motorjachten. We zijn een financieel solide bedrijf. 'We merken nu dat mensen denken: ik trek me niks meer aan van de crisis. Laat mij maar, ik kies voor mijn eigen plezier en koop toch die boot.'

China en Amerika

De exportgroei doet zich nauwelijks voor naar Europese landen. Het gaat vooral om de export naar Amerika en China die flink groeit. Mogelijk is dat het gevolg van het duurder worden van de dollar. Daardoor kunnen Amerikanen meer kopen, en voor China wordt de VS duurder in vergelijking met de EU.

Het midden- en kleinbedrijf doet nauwelijks mee aan de exportbonanza. Driekwart van de uitvoer is te danken aan grote bedrijven, en bedrijven die deel uitmaken van een groot concern. Anders gesteld: 1 procent van het bedrijfsleven is goed voor het grootste deel van de uitvoer.

Het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen is in november uitgekomen op 487. Dat zijn er vijftig minder dan in de voorgaande maand. Tot en met november 2014 telde het statistiekbureau 6.124 faillissementen, 21 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

In vergelijking met de jaren voor de crisis is het aantal faillissementen nog altijd hoog. In de eerste elf maanden van 2008, dus net voor de crises aanvingen, lag het aantal faillissementen op 3.420. Het grootste aantal werd in de groot- en detailhandel genoteerd: 110 stuks. In de financiële dienstverlening waren het er 87.

‘De crisis is ook gunstig voor ons geweest’

Ralph Koehorst, mede-eigenaar van Pfeifer Machinery uit Groenlo, dat gebruikte bouwmachines importeert en uitvoert:

'We leveren wereldwijd. De laatste maanden hebben we wat beter verkocht, maar over het algemeen is onze omzet redelijk stabiel. Oktober en november waren goede maanden, in de zomer was het iets minder. We merken dat het in Rusland en de omliggende landen wat rustiger is, met de oorlogsdruk. De Aziatische landen doen het wel goed, daar krijgen we veel aanvragen van. En de Zuid-Europese landen trekken weer langzaam aan. Italië is nog moeilijk, maar Spanje gaat alweer beter.

'Door de crisis is onze handel in grondverzetmachines wel iets rustiger. Ik verwacht niet dat dat direct zal toenemen. De crisis is ook gunstig voor ons geweest. Veel ondernemingen gebruikten voorheen nieuwe machines. Die zijn kritisch gaan kijken. Gebruikte machines zijn natuurlijk goedkoper, dat maakt ons dus aantrekkelijk.'

Profijt van opmars elektrische fiets

Wouter Jager, algemeen directeur van Accell Nederland, fietsenproducent van onder meer Sparta en Batavus:
‘Afhankelijk van het merk exporteren we zo’n 20 à 30 procent van onze fietsen. Buurlanden zoals Duitsland, België, Engeland en Denemarken zijn de primaire exportlanden. We zien een gestage groei, fietsen is ook daar populair vanwege milieu- en gezondheidsredenen.
‘In Duitsland groeide onze omzet het afgelopen jaar met 7 procent. Onze belangrijkste groeifactor is de opmars van de elektrische fiets. Sparta was daar ruim tien jaar geleden een van de eerste mee. Dat ontwikkelt zich nu ook in België, Duitsland en Denemarken en daar profiteren wij van mee.
‘Vooral in de grensstreken zijn onze Hollandräder populair. In Zuid-Duitsland rijden ze meer op sportieve mountainbikes. Denemarken heeft een infrastructuur die vergelijkbaar is met Nederland, daar kunnen we onze producten makkelijker kwijt. ‘

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden