Mellon lijdt nederlaag bij ASMI

Het opstandige Mellon heeft geen poot aan de grond gekregen bij chipfabrikant ASM International. Het Amerikaanse hedgefonds kreeg slechts de steun van een handjevol aandeelhouders voor het voorstel ASMI op te splitsen, zo bleek op een aandeelhoudersvergadering in Utrecht....

Van onze verslaggever Nico Goebert

‘Laat ons met rust; blijf ons volgen, blijf kritiek leveren, maar nu moeten we weer aan het werk’, luidde het hartstochtelijke beroep dat de 75-jarige chipveteraan Arthur del Prado deed op ongeveer zestig aanwezige aandeelhouders. Del Prado is al veertig jaar actief in de chipsector en is oprichter, grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter van ASM International.

Aan zijn oproep werd ruimschoots gehoor gegeven. Bij de beslissende stemming wist Mellon slechts enkele aandeelhouders met rond de 7 miljoen aandelen te overtuigen van het nut van een splitsing. De helft van de stemmen kwam ook nog van het hedgefonds zelf. Om de stemming te winnen, had Mellon ruim 16 miljoen stemmen achter zijn plan moeten krijgen.

De nederlaag voor Mellon tekende zich al lang voor de stemming af, onder meer omdat uit de aangemelde volmachten bleek dat de Amerikaanse onruststoker met geen mogelijkheid zou kunnen winnen.

Bovendien had ASM International vrijdagavond al een knieval gedaan voor de aandeelhouders. De winsten van de zeer goed draaiende Aziatische dochter, die Mellon wil verkopen, zullen niet langer worden gebruikt om het deel van het bedrijf dat productiemachines voor chips maakt, overeind te houden.

De afgelopen vijf jaar is ongeveer 200 miljoen dollar uit Azië geïnvesteerd in het verliesgevende deel van het bedrijf. Dat is niet langer nodig, zei de ASM-topman. Na een reeks van verliesgevende jaren zal ook dit deel van het bedrijf volgend jaar winst laten zien.

ASM International zal de Aziatische dividendstroom gebruiken om schulden af te lossen, aandelen in te kopen of dividend uit te keren.

Met die concessie was de angel uit het conflict, besefte ook Mellon. Het hedgefonds probeerde tevergeefs de nederlaag te maskeren door het bestuur te verzoeken de stemming aan te houden.

‘Wij juichen de stappen van ASM International van harte toe en willen op zoek gaan naar gemeenschappelijke belangen in plaats van de confrontatie te zoeken’, sprak de Nederlandse vertegenwoordiger van Mellon.

Maar daar trapte president-commissaris Paul van den Hoek niet in. Dat zou betekenen dat het voorstel van Mellon als een ‘zwaard van Damocles’ boven de onderneming zou blijven hangen. Van den Hoek bracht het voorstel van Mellon dus in stemming, waarna het met een overweldigende meerderheid werd verworpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden