Melkveehouderij wordt groener, 310 boeren krijgen 416 duizend zonnepanelen

De melkveehouderij vergroent. 310 Nederlandse boeren krijgen vanaf vandaag zonnepanelen op hun dak gelegd. Op de daken komen in totaal 416 duizend zonnepanelen te liggen, met een totale grootte van honderd voetbalvelden. De zonnepanelen zijn het vlaggenschip van een campagne van zuivelcoöperatie FrieslandCampina en energiebedrijf GroenLeven voor meer groene energie. Het ministerie van Economische Zaken maakt de campagne mogelijk met een subsidie van 200 miljoen euro.

Jochem van Staalduine
Minister Henk Kamp tijdens een werkbezoek aan een duurzaam akkerbedrijf. Beeld anp
Minister Henk Kamp tijdens een werkbezoek aan een duurzaam akkerbedrijf.Beeld anp

De zonnepanelen op de boerendaken leveren genoeg stroom om een stad van 33 duizend inwoners van stroom te voorzien. Dat gebeurt niet: de ruim driehonderd boeren, allemaal lid van FrieslandCampina, gebruiken de stroom deels zelf. Een ander deel gaat naar FrieslandCampina. De zuivelcoöperatie betaalt een vergoeding voor de geleverde stroom en koopt groencertificaten van de boeren op. De certificaten tonen aan dat de coöperatie groene energie verbruikt. FrieslandCampina wil alleen nog CO2-neutraal groeien.

Voor de melkveehouders is de aanleg van de zonnepanelen een goeie deal. Ze krijgen 4 euro per zonnepaneel per jaar, wat neerkomt op een dertiende maand, afhankelijk van de grootte van het dak. De deal is dan ook populair. Vijftienhonderd melkveehouders wilden meedoen, volgens de zuivelcoöperatie, slechts eenvijfde van hen krijgt nu zonnepanelen. 'Maar we gaan zeker meer subsidie aanvragen. Ook al komt nu al de helft van alle projecten met groene energie van boeren', zegt een woordvoerder van FrieslandCampina.

Op dit moment liggen er zonnepanelen op de daken van zestienhonderd van de meer dan twaalfduizend leden van FrieslandCampina in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden