Melkrobots minder in trek door lage melkprijs

Als gevolg van de lage melkprijs vorig jaar zijn melkrobots een stuk minder in trek onder melkveehouders. Dat maakte het Nederlandse bedrijf Lely bekend. De wereldwijde fabrikant op het gebied van de geautomatiseerde melkmachines zag zijn omzet dalen met ongeveer 10 procent naar 502 miljoen euro.

Melkcarrousel bij een melkveebedrijf. Beeld Hollandse Hoogte/Flip Franssen
Melkcarrousel bij een melkveebedrijf.Beeld Hollandse Hoogte/Flip Franssen

'2016 was een moeilijk jaar voor onze klanten en dus ook voor ons. De marktcondities waren bijzonder slecht', aldus bestuursvoorzitter Alexander van der Lely.

De wereldwijde melkprijzen waren extreem laag waardoor melkveehouders ver onder de kostprijs hun melk moesten verkopen. Veel melkveehouders zijn daardoor in de financiële problemen terecht gekomen. Ze zijn zenuwachtig geworden over de toekomstige ontwikkeling van de melkprijs en doen daarom voorlopig geen nieuwe investeringen meer in de dure melkmachines van Lely.

De afgelopen jaren hebben Europese melkveehouders fors hun productie uitgebreid na het afschaffen van het melkquotum door de Europese Unie. De boeren breidden hun stallen uit, kochten nieuwe koeien en schaften tevens veel melkrobots van Lely aan. De massale productie-uitbreiding bij melkveehouders leidde tot melkoverschotten op de wereldmarkt en tot dalende prijzen.

Niet in alle delen van de melkmachine markt was het kommer en kwel voor Lely. Het bedrijf meldde dat in Turkije, Japan en Rusland de groei gestaag doorzette. Maar hoe het bedrijf er precies onderaan de streep voorstaat, is onbekend. Lely heeft nog geen winst- of verliescijfers bekendgemaakt.

Het in Maassluis gevestigde familiebedrijf is in 1948 opgericht. Aanvankelijk maakte de onderneming alleen landbouwmachines om akkers mee te bewerken. In jaren 90 is het bedrijf begonnen met de ontwikkeling en verkoop van de eerste automatische melkmachines.

Lely heeft evenmin bekendgemaakt hoeveel machines het precies verkocht heeft vorig jaar. Wel is bekend dat het in de loop der jaren al enkele tienduizenden heeft weten te slijten. De onderneming is in meer dan 60 landen actief en heeft fabrieken in onder meer Nederland, Duitsland en in de Verenigde Staten. Naast landbouwmachines en melkmachines levert de onderneming eveneens windmolens aan agrarische bedrijven. Er werken meer dan 2.000 mensen.

Met de melkprijs lijkt het inmiddels weer wat beter te gaan dan vorig jaar. De melkprijs van zuivelcoöperatie Friesland Campina was in maart 2015 bijvoorbeeld nog 34 euro per 100 kilo melk. Juni vorig jaar was dit bedrag gedaald naar 25 euro. Sindsdien is de prijs weer flink gestegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden