Meineedklacht na verhoor Heertje

Een van de hoofdverdachten in de beursfraudezaak, de commissionair Han Vermeulen, heeft een officiële klacht ingediend tegen de fraude-officier H....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De meineed zou betrekking hebben op een foutief gespreksverslag dat in het dossier is opgenomen. Het gaat hierbij om het verslag van het gesprek van de officier van justitie met de getuige A. Heertje, de bekende econoom. Heertje werd op 18 en 19 augustus vorig jaar - ruim twee maanden voor de invallen bij verschillende effectenkantoren en de beurs - als getuige verhoord door De Graaff.

Sinds 1995 was Heertje adviseur van het bij de beursfraude betrokken effectenkantoor Leemhuis & Van Loon. Han Vermeulen was directeur van dit kantoor.

Van de gesprekken werd door de officier een verslag gemaakt. Dit verslag werd niet aan Heertje voorgelegd. Toen Heertje onlangs de weergave van de gesprekken onder ogen kreeg, was hij verbolgen. Volgens hem zou die weergave niet juist zijn. Het zou suggestief zijn en er zouden onwaarheden in staan.

De raadsman van Vermeulen heeft daarop een strafklacht tegen De Graaff ingediend. Omdat het verslag op ambteed is gemaakt, zou sprake zijn van meineed. Verhoef beschouwt het verslag als 'cruciaal' in het Clickfondsonderzoek. Juist op grond van de gemanipuleerde informatie in dit verslag zouden de huiszoekeningen zijn gedaan en de arrestaties zijn verricht.

Justitie ontkende gisteren de beschuldiging van Verhoef. Volgens een persverklaring van de Officier van Justitie zal desnoods ter terechtzitting kunnen worden bewezen dat de verklaringen van Heertje in het verslag correct zijn weergeven. 'Er is dus geen sprake van meineed.'

Justitie zegt in augustus 1997 twee keer met Heertje te hebben gesproken. Hierbij heeft de econoom alleen inlichtingen gegeven over mogelijke voorkennis, 'dat wil zeggen niet op andere strafbare feiten'. Jusitie ontkent dan ook dat de verklaringen van Heertje de aanleiding was tot Operatie Clickfonds die twee maanden later van start ging.

Bij Operatie Clickfonds zijn tientallen mensen, soms toplieden uit de financiële wereld, voor verhoor aangehouden. Behalve van misbruik van voorkennis zijn deze mensen ook beschuldigd van onder andere belastingontduiking, het witwassen van zwart geld en deelname aan een criminele organisatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden