Meineed door BolsWessanen-getuige

De voorkenniszaak rond het fonds BolsWessanen heeft gisteren onverwacht een nieuwe wending gekregen. De voormalig verdachte Lex V. werd tijdens een getuigeverhoor in hoger beroep aangehouden op verdenking van meineed....

Van der Groen wilde met de arrestatie V. onder druk zetten om zijn verklaringen aan te passen. Volgens de advocaat-generaal probeerde V. dinsdag ten onrechte gebruik te maken van het zwijgrecht waar hij zich als verdachte op kon beroepen. 'De verklaringen blijven in mogelijkheden hangen en de getuige weigert namen van informanten te noemen.'

Van der Groen eiste aanvankelijk dat het gerechtshof proces-verbaal zou opmaken wegens het plegen van meineed. Toen het hof dit weigerde besloot Van der Groen gebruik te maken van zijn bevoegdheid om V. aan te houden.

De arrestatie van V. bestempelden de raadslieden van de drie verdachten die dinsdag terechtstonden als 'pure intimidatie' en 'een drama waar geen einde aan komt'. 'Het OM grijpt dit aan als laatste strohalm om de zaak nog een wending te kunnen geven', aldus raadsman mr J. de Klerk, de advocaat van hoofdverdachte Aletta H. Naast H. stonden haar voormalig zakenpartner Jan G. en ex-directeur Ton van N. van BolsWessanen in hoger beroep voor het hof. Ruim een jaar geleden werden zij door de rechtbank al vrijgesproken van voorkennis.

De aftocht van V. was dramatisch. H., voormalig uitbaatster van het dranken- en spijzenhuis Blanje Blue in Bentveld, kon een huilbui niet onderdrukken toen V. na zijn verhoor naar een cel in het Amsterdamse Gerechtshof werd gebracht. Ook de twee andere verdachten, allen bekenden van V., waren diep geschokt door de actie van de advocaat-generaal.

De advocaat van hoofdverdachte Van N. vond het vreemd dat het OM 'dezelfde verklaringen' van V. bij eerdere verhoren nooit leugenachtig heeft genoemd. 'Zijn zaak is nog maar net afgelopen of hij wordt al voor een volgende zaak opgepakt. Dit is duidelijk om de getuige te intimideren.'

H. Brink, de raadsman van V., heeft het OM al eerder beticht van pogingen zijn client moedwillig kapot te maken. 'Hij heeft zeer te lijden gehad onder strafvervolging', zo liet Brink eerder dit jaar al weten. De raadsman van V. - niet bedacht op een dergelijke actie van het Openbaar Ministerie - was gisteren op vakantie en daardoor niet bij de zitting.

V. is na de beschuldiging van voorkennis in 1996 al geveld geweest door virus, nierkanker en hernia. De golfvriend van hoofdverdachte Van N. kocht eind juni 1995 net voordat het kaas- en borrelconcern met een winstwaarschuwing kwam plotseling 30 putopties.

V. speculeerde daarbij op een koersdaling. Nadat dit inderdaad gebeurde, verkocht hij het pakket weer op 10 juli met een winst van 4050 gulden. Toevallig is dat V. en Van N. die dag samen aan een golftoernooi deelnamen. V. zei gisteren dat hij op grond van geruchten tot deze transactie had besloten. Waar die geruchten vandaan kwamen, weigerde hij te zeggen.

V. zat dinsdagavond nog vast op Bureau Lijnbaansgracht in Amsterdam. Onduidelijk is wat er verder met hem gaat gebeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden