Megapool failliet, 900 ontslagen

Het elektronicaconcern Megapool in Apeldoorn is donderdag failliet verklaard. Bijna negenhonderd medewerkers krijgen hun ontslag. Het concern kreeg afgelopen maandag al uitstel van betaling....

ANP

De curatoren H. Brandsma en A. de Bruyn verwachten dat er een overname komt waarbij 'een relevant deel' van de filialen wordt overgenomen. Daarbij blijft ook een deel van de werkgelegenheid overeind. Naast de negenhonderd eigen werknemers, heeft Megapool ook dik tweehonderd mensen die werken in winkels van franchisenemers, zelfstandige ondernemers die de formule van de elektronicaketen gebruiken.

Het personeel heeft het ontslag donderdagmiddag tijdens een bijeenkomst in Zutphen aangezegd gekregen. Volgens de curatoren gaf de stand van de boedel daartoe aanleiding. Het ontslag is ook verleend door de rechter-commissaris.

Van de 126 elektronicawinkels sloten maandag 79 winkels de deuren. In België moesten zestien zaken dicht. Ook de distributiecentra in Tiel en Ede werden gesloten.

De curatoren willen dat een eventuele overnamepartner de verplichtingen overneemt van consumenten die recent vooruitbetalingen hebben gedaan. Ook wil het duo een goede overeenkomst over garantieafspraken.

Volgens R. Philippo van FNV Bondgenoten is een oplossing zo goed als rond. 'Alleen wilden de potentiële kandidaten de miljoenenschuld niet overnemen.' Daarom is het bedrijf failliet verklaard. Na een faillissement moeten ook de medewerkers doorgaans onderhandelen over een nieuwe arbeidsovereenkomst.

Philippo zegt dat het bedrijf in afgeslankte vorm verder kan. Hij kon echter niet zeggen wie de overnamekandidaten zijn. 'Dat wordt vanzelf duidelijk.'

Volgens de vakbondsbestuurder was het te verwachten dat Megapool failliet zou gaan. 'De financiële problemen waren te groot. Dit is voor niemand een verassing.' Megapool investeerde de laatste jaren niet meer in de winkels. Bovendien bevindt de markt zich in een keiharde concurrentiestrijd waarbij de winstmarges op wit- en bruingoed flinterdun zijn. Bij Megapool zijn er het afgelopen jaar drie directiewisselingen geweest. Philippo zegt dat er wanbeleid bij de onderneming is gevoerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden