Megafusie verzekeraars kost honderden banen

Zorgverzekeraar Menzis schrapt volgend jaar 350 tot 400 banen en sluit de vestiging in Rotterdam...

Van onze verslaggeefster Elsbeth Stoker

De reorganisatie is een gevolg van het nieuwe zorgstelsel. Door de invoering van de basisverzekering afgelopen januari is veel administratief werk verdwenen. Daarnaast zal Menzis – waar nu nog 2600 mensen werken – de komende achttien maanden meerdere bedrijfsonderdelen samenvoegen om het bedrijf zo ‘efficiënt mogelijk en kosten besparend’ in te richten. Het kantoor in Rotterdam, waar administratieve werkzaamheden worden uitgevoerd, wordt daarom gesloten.

Vorige week maakten Menzis, Agis en Delta Lloyd bekend te fuseren. Door de fusie ontstaat er een concentratie van werk in Amersfoort, Arnhem en Wageningen, aldus Menzis. Het hoofdkantoor zal in 2007 van Zwolle naar Amersfoort verhuizen.

Komende maanden wordt onderzocht hoe de fusie precies vorm zal krijgen, in oktober wordt zij bekrachtigd. In totaal werken nu zo’n zesduizend mensen bij de drie zorgverzekeraars. Menzis sluit niet uit dat er later nog meer banen zullen verdwijnen. ‘Maar we weten nu nog niet om hoeveel arbeidsplaatsen het gaat. Dat is ook afhankelijk van de situatie bij de andere verzekeraars’, aldus een voorlichter.

CNV Dienstenbond vreest dat de fusie zal leiden tot het verlies van 1800 arbeidsplaatsen bij de verschillende onderdelen. Door het samengaan van Menzis, Agis en Delta Lloyd ontstaat de tweede zorgverzekeraar van Nederland, met een marktaandeel van 25 procent (4 miljoen klanten) en een omzet van 7 miljard euro.

Het is de tweede grote fusie tussen zorgverzekeraars binnen korte tijd. In mei maakten VGZ-IZA en Univé bekend te fuseren tot een concern met 4,2 miljoen verzekerden. Ook hierdoor zullen banen verloren gaan. Onduidelijk is nog om hoeveel arbeidsplaatsen het gaat. De zorgverzekeraars hopen door schaalvergroting hun concurrentiepositie te verstevigen en sterker te staan in de onderhandeling met zorgverleners als artsen en ziekenhuizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden