Megafusie verzekeraars Axa en UAP

Axa en UAP (Union des Assurances de Paris), de twee grootste verzekeraars in Frankrijk, gaan fuseren. Als de samensmelting volgend jaar volgens plan verloopt, ontstaat het op een na grootste verzekeringsconcern ter wereld....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM

De nieuwe combinatie krijgt een omzet van omgerekend 100 miljard gulden en verdringt daarmee het Duitse Allianz als grootste Europese verzekeraar. UAP had vorig jaar een omzet van 157,6 miljard franc (52 miljard gulden) en Axa kwam uit op 141 miljard franc (47 miljard).

De twee concerns hebben behalve in Europa ook grote belangen in de Verenigde Staten en Azië. Ze tellen elk ongeveer 50 duizend werknemers. In Nederland hebben UAP en Axa in totaal 1400 mensen in dienst.

De raden van commissarissen van UAP en Axa kwamen dinsdag bijeen om het door de directies opgestelde fusieplan goed te keuren. Axa-topman Claude Bébéar en bestuursvoorzitter Jacques Friedman van UAP zeiden dat de fusie grote synergie-voordelen zal opleveren, omdat de activiteiten van beide verzekeraars elkaar op een uitzonderlijke manier aanvullen.

De fusie komt tot stand door middel van een aandelenruil waarbij vijf aandelen UAP recht geven op twee aandelen Axa plus twee certificaten. Elk certificaat geeft aandeelhouders het recht op een aanvullende uitkering in contanten in 1999, twee jaar na de fusie. In totaal betaalt Axa 157 francs per aandeel UAP.

Voor de aandeelhouders UAP komt dat neer op een premie van rond 40 procent bovenop de huidige beurskoers. Desondanks ontkende Bébéar dat het om een overname gaat van UAP door Axa. De financiële positie van Axa wordt als veel sterker beschouwd dan die van de fusiepartner.

UAP is sterk aanwezig in Europa, vooral in Groot-Brittannië waar de Franse verzekeraar eigenaar is van Sun Life, de op drie na grootste Britse verzekeraar, en van Provincial Holdings. In Duitsland behoort Colonia tot het UAP-concern.

De andere fusiepartner Axa heeft de expansie vooral in de VS gezocht waar Equitable werd overgenomen. Bovendien is Axa actief in het Verre Oosten dank zij de Australische dochter National Mutual, die ook sterk vertegenwoordigd is in Hongkong.

UAP, in 1994 geprivatiseerd, is in Nederland actief via dochterbedrijf UAP Nederland en verzekeraar Nieuw Rotterdam. Deze twee onderdelen zijn in april van dit jaar samengevoegd en tellen ongeveer 1100 werknemers. De omzet in Nederland bedroeg vorig jaar 2,7 miljard gulden. Daarvan was 2,1 miljard premie-inkomen uit schade- en levensverzekeringen.

Axa opereert in Nederland onder de naam Axa Leven (300 werknemers), waarvan de omzet vorig jaar 750 mijoen bedroeg en het premie-inkomen 484 miljoen. Zoals de naam al aangeeft, houdt dat bedrijf zich alleen bezig met levensverzekeringen. Axa werd in 1987 actief in Nederland door de aankoop van het Britse Equity & Law.

Directeur M.A. van Holten van Axa Leven toonde zich dinsdag zeer ingenomen met de fusieplannen. 'We streefden naar een marktaandeel van 5 à 10 procent in Nederland. Dat is door acquisities toch moeilijk te realiseren. We krijgen zo veel gemakkelijker de beoogde omvang binnen handbereik', aldus Van Holten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.