Megafusie maakt concurrenten de grootste na Exxon en Shell BP koopt Amoco voor 100 miljard

British Petroleum neemt zijn Amerikaanse concurrent Amoco over. Met de fusie is een bedrag van ongeveer 48 miljard dollar gemoeid (bijna 100 miljard gulden)....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Het nieuwe bedrijf - BP Amoco - heeft een marktwaarde van 220 miljard gulden en telt wereldwijd bijna honderdduizend werknemers. Schaalgrootte en financiële kracht zijn de sleutelwoorden bij de jongste megafusie.

'De internationale concurrentie in deze industrie ís al scherp en wordt acuter naarmate er meer nieuwe spelers komen. De beste investeringskansen gaan dan in toenemende mate naar bedrijven die de omvang en de financiële kracht hebben om de grote projecten op zich te nemen die een interessant rendement genereren', schrijven BP en Amoco in een gezamenlijk persbericht.

De fusie is volgens sommigen de grootste 'industriële fusie' uit de geschiedenis. Met deze term doelt BP Amoco op de operationele gevolgen van het samengaan. De waarde van de transactie is de op vier na grootste van de recent gesloten deals. In de industriële wereld was alleen de overname van Chrysler door Daimler voor 36 miljard dollar groter.

In feite bekleedde BP al de derde plaats in de ranglijsten van olieconcerns. 'Maar nu zitten we in dezelfde divisie als Shell en Exxon', aldus een woordvoerder van BP in Londen. Amoco is de vijfde oliemaatschappij van de VS.

De aanhoudend lage olieprijzen hebben volgens de BP-woordvoerder geen rol gespeeld bij de fusie. Maar A. de Buijzer, beleggingsanalist bij MeesPierson, denkt dat de druk op de resultaten die deze lage olieprijzen genereren, wel een aanzet heeft gegeven tot de krachtenbundeling: 'Kostenbesparingen worden dringender als het niet goed gaat. En dat het niet goed gaat, heeft te maken met de lage olieprijzen.'

Het samengaan moet vóór 2001 een jaarlijkse besparing opleveren van minstens twee miljard dollar (vier miljard gulden). Deze besparingen komen onder meer uit het afslanken van stafdiensten die elkaar overlappen. Bovendien kan er sprake zijn van een meer gericht beleid bij exploratie van nieuwe olie- en gasreserves en het sterker stroomlijnen van tal van bedrijfsprocessen.

De overname, die door de bedrijven zelf wordt omschreven als een fusie, wordt bewerkstelligd door de uitgifte van aandelen BP in ruil voor aandelen Amoco. Elk aandeel Amoco levert 3,97 aandelen BP op. Het nieuwe concern zal voor 60 procent eigendom zijn van BP en voor 40 procent van Amoco. BP zal ook de langetermijnschulden van Amoco overnemen, in totaal 4,86 miljard dollar.

De directeur van de nieuwe onderneming wordt John Browne, nu bestuursvoorzitter van BP. Het hoofdkantoor van het nieuwe concern komt in Londen, waar Browne terzijde zal worden gestaan door Peter Sutherland van BP en Larry Fuller van Amoco.

Volgens analisten vullen de twee ondernemingen elkaar goed aan. 'De fusie geeft elk van de twee bedrijven wat ze nog niet hebben. Amoco zal de raffinage en marketing buiten de VS krijgen, BP vergroot zijn aanwezigheid in de VS en krijgt er een heleboel aandeelhouders bij', zei F. Gheit, analist bij Fahnestock & Co, gisteren tegen het persbureau Bloomberg.

Amoco is vooral sterk in exploratie en productie van gas en olie in de VS. De 9300 benzinestations in de VS zullen de naam Amoco blijven voeren. Amoco is ook de grootste gasproducent in de VS. BP heeft veel exploratie-activiteiten in het Noordzee-gebied en in Alaska.

Samen worden BP en Amoco de grootste producent van olie en gas in de Verenigde Staten.

In Europa, waar BP al samenwerkt met Mobil, zal het samengaan geen opzichtige gevolgen hebben. 'Alleen in de VS zullen ze het een en ander samen kunnen gaan doen', denkt De Buijzer. Het is de bedoeling van BP en Amoco dat de fusie aan het eind van het jaar een feit is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden