NIEUWSBLACKROCK

Megabelegger BlackRock maakt klimaatdraai, mijdt voortaan vervuilende bedrijven

BlackRock maakt na kritiek uit duurzame hoek een klimaatdraai. De grootste vermogensbeheerder ter wereld gaat de klimaattransitie centraal stellen in zijn beleggingsstrategie. Ook zal BlackRock voortaan vervuilende bedrijven als steenkoolproducenten afstoten en mijden in toekomstige investeringen.

Redactie
Het kantoor van de financiële gigant BlackRock, in New York City. Beeld EPA
Het kantoor van de financiële gigant BlackRock, in New York City.Beeld EPA

Dat schrijft topman Larry Fink van de Amerikaanse megabelegger in zijn jaarlijkse brief aan de bazen van de bedrijven waarin BlackRock belegt. In die brief zet Fink de ondernemingen ook nog onder druk om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen.

‘Het bewustzijn verandert snel en ik geloof dat wij op het punt staan van een diepgaande hervorming van het financiële systeem’, schrijft de BlackRock-baas. Zo moet de looptijd van een gemiddelde hypotheek veel korter worden, aldus Fink. Hij vindt dat de klimaateffecten op de waarde van de woning niet te voorspellen zijn over een periode van dertig jaar. Ook zijn er nog geen verzekeringsmogelijkheden tegen overstromingen of natuurbranden.

BlackRock heeft met zijn beheerd vermogen van bijna 7.000 miljard dollar (6.295 miljard euro) een dikke vinger in de pap bij veel bedrijven. Ook de bestuursvoorzitters van diverse grote Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hebben de brief van Fink over meer duurzaamheid in de bus gekregen. Als megabelegger heeft BlackRock ook een voorbeeldfunctie voor andere beleggers. Kleinere beleggers kunnen in navolging van deze Amerikaanse reus ook met een klimaatbewuste strategie komen.

BlackRock kreeg de afgelopen tijd veel kritiek voor het tekortschieten op het vlak van het klimaat. Volgens de Britse hedgefundmanager Christopher Hohn praat de Amerikaanse megabelegger wel veel over zijn groene doelen, maar eist het van bedrijven tot nu toe niet eens dat ze hun klimaatprestaties melden. Ook kreeg Fink brieven van Amerikaanse Congresleden die hem vroegen meer voor het klimaat te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden