Meevaller daagt door dalen WAO

Werknemers krijgen in 2004 mogelijk een forse meevaller. In de aanloop naar de herziening van de WAO kan de premie voor de zogenoemde WAO-gat-verzekering fors omlaag....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

De WAO-gat-verzekeringen dekken de korting op de arbeidsongeschiktheidsuitkering af die het kabinet Lubbers-Kok in 1993 introduceerde. De duur van de WAO-uitkering werd afhankelijk van de leeftijd. Hoe jonger de uitkeringsgerechtigde, hoe korter de uitkering duurt. In CAO's en bedrijfsregelingen is deze korting via WAO-gat-verzekeringen veelal ongedaan gemaakt.

In het nieuwe stelsel is nog maar beperkt sprake van een WAO-gat. Een arbeidsongeschiktheidsuitkering wordt alleen nog toegekend aan volledig uitgeschakelde werknemers. Mogelijk blijft hier een WAO-gat bestaan, omdat minister De Geus van Sociale Zaken heeft aangegeven voor die uitkering de bestaande systematiek te willen handhaven. Uitgevallen werknemers die nog kunnen werken, moeten een baan accepteren, desnoods tegen lager loon. Maximaal vijf jaar zouden zij aanspraak kunnen maken op een aanvulling op dat lagere loon. Wie geen werk vindt, kan een uitkering op bijstandniveau krijgen. De hoogte daarvan wil De Geus echter weer afhankelijk maken van een keuring die de mate van arbeidsongeschiktheid vaststelt.

Werknemers die na 31 december 2003 ziek worden, krijgen twee jaar een uitkering van hun werkgever. Blijven zij uitgeschakeld, dan geldt voor hen het nieuwe WAO-regime.

Hans van der Windt, CAO-onderhandelaar van FNV Bondgenoten voor de metaalindustrie, verwacht dat de premie voor de WAO-gat-verzekering in 2004 fors kan dalen. 'We hebben net een nieuw contract afgesloten. De verzekering blijft lopen tot zeker is dat het nieuwe stelsel er komt. Dan krijgen we met terugwerkende kracht premie terug', zegt hij .

Van der Windt verwacht dat de aangekondigde herkeuring van WAO'ers kan leiden tot het stopzetten van WAO-gat-uitkeringen. De verzekering keert alleen uit als sprake is van een WAO-uitkering. Overigens lopen de bestaande uitkeringen geen gevaar als de premies worden gestopt.

Van der Windt wil snel duidelijkheid over de toekomst van de WAO-gat-verzekering. 'Werknemers in de metaal betalen nu jaarlijks twintig miljoen euro premie. Daarvan gaat 600 duizend op aan administratiekosten. Voor bedrijven wordt het een enorme rompslomp als premies met terugwerkende kracht verlaagd worden. Zij moeten dan werknemers individueel terugbetalen.'

Werknemers in de metaalindustrie betalen nu 2,15 procent premie voor de verzekering. In de metaalnijverheid is dat 3,7 procent. 'Netto 1 tot 2 procent van het inkomen', zegt Van der Windt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden