Meeste pintransacties in supermarkt

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders pinnen het vaakst in de supermarkt. Vorig jaar vond in supermarkten dik 35 procent van alle pintransacties plaats. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers van Currence, de eigenaar van de betaalvormen pin en chipknip.

Na de supermarkten namen benzinestations (9,5 procent) en modewinkels (8 procent) de meeste pintransacties voor hun rekening. In de drie bedrijfstakken tezamen vond meer dan de helft van alle pinbetalingen plaats, aldus Currence.

Het aantal pinbetalingen in Nederland is vorig jaar met 9,5 procent gestegen ten opzichte van 2006, naar 1,588 miljard. Dat betekende de hoogste groei sinds 2002. De chipknip werd gebruikt voor 175 miljoen betalingen, een toename van 6,4 procent.

Kleinere bedragen

In Nederland wordt nog altijd het vaakst met contant geld betaald. Dat gebeurt in ongeveer 65 procent van de gevallen. Dik drie op de tien transacties wordt gepind, de rest gebeurt met de chipknip of op een andere manier.

Currence verwacht dat het aantal pintransacties de komende jaren met nog eens 1 miljard groeit, vooral doordat mensen steeds vaker ook kleinere bedragen pinnen.

De laatste jaren neemt de hoogte van de gemiddelde pintransactie af. Vorig jaar lag het gemiddelde op 43,75 euro, tegenover 44,22 euro in 2006. In 2002 bedroeg het gemiddelde pinbedrag 47 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden