nieuws

Meeste Nederlanders vinden e-auto nog te duur

Hoewel elektrische auto’s betaalbaarder worden, vindt de helft van de Nederlanders ze nog te duur. En bijna twee derde (62 procent) vindt het aanbod op de tweedehandsmarkt bovendien te beperkt om een occasion te kopen, stelt ANWB in zijn jaarlijkse Elektrisch Rijden Monitor.

Bard van de Weijer
null Beeld Getty
Beeld Getty

Hoewel meer Nederlanders de afgelopen jaren de aankoop van een e-auto zijn gaan overwegen, is het aandeel ervan nog altijd beperkt; van de 8,8 miljoen auto’s die in het land rondrijden, zijn 216 duizend volledig elektrisch. Deze auto's worden voor een groot deel zakelijk gereden.

Volgens de ANWB moet er daarom nog veel gebeuren en blijft een subsidie voor particuliere automobilisten noodzakelijk. De regeling moet wat betreft de organisatie zelfs worden uitgebreid om ervoor te zorgen dat er in 2030 genoeg tweedehands e-auto’s zijn.

Het kabinet heeft de subsidiepot voor particulieren afgelopen najaar al uitgebreid. De komende jaren komt er 90 miljoen euro extra beschikbaar voor de aanschaf van nieuwe e-auto’s door privérijders. Het subsidiebedrag gaat wel omlaag: kopers krijgen 3.350 euro terug voor een nieuwe auto. Eerder was dit bedrag 3.700 euro. In de jaren daarop volgend daalt het bedrag verder, volgens het kabinet omdat ook de gemiddelde verkoopprijs van nieuwe e-auto’s sneller daalt dan was voorzien.

Of de dalende trend zich voortzet, is de vraag. Door de stijgende prijs van grondstoffen voor accu’s daalt dit onderdeel naar verwachting minder snel. De accu is veruit het duurste onderdeel van een e-auto. Naar verwachting zal het hierdoor een of twee jaar langer duren voordat een e-auto even duur is als een vergelijkbaar model met een benzinemotor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden