Meeste banken op de groene weg

Steeds meer banken maken echt werk van een duurzame en maatschappelijk verantwoorde agenda, constateren belangenclubs. Helaas bungelen grote banken als ING en ABN Amro onderaan.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat de banken zich zo bewust zijn van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid schreeuwen ze zelf al jaren van de daken. Maar nu zeggen ook organisaties als Amnesty, Milieudefensie en Oxfam-Novib dat de banken hun leven beteren, al blijft er nog veel te wensen over.

Duurzaamheid speelt vaker een rol in de overwegingen van banken om wel of geen kredieten te geven of beleggingen te doen, zo blijkt uit de Eerlijke Bankwijzer, die vandaag door verschillende lobbyorganisaties (Amnesty, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, OxfamNovib en PAX) wordt gepresenteerd. De 15de editie van de Eerlijke Bankwijzer is daarmee de positiefste ooit. 'We zijn een keer niet ontevreden. En dan moet je ook niet zuur gaan zitten doen', zegt Titus Bolten van Eerlijke Bankwijzer. 'Tegelijkertijd dringen we aan op vervolgstappen. Banken kondigen vaak beleidswijzigingen aan op papier. Daarvan blijkt in de praktijk soms weinig terecht te komen.'

Bolten zegt dat alle onderzochte banken in Nederland hun beleid hebben aangescherpt. Van de acht banken voert ASN Bank op de meeste onderwerpen het beste duurzaamheidsbeleid. ING is hekkensluiter.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Landroof

Banken hebben sinds april vorig jaar verbeteringen ingevoerd op dit terrein. ABN Amro investeert niet meer in olie- en gasboringen in poolgebieden. SNS Bank verbeterde haar klimaatbeleid door eisen te stellen aan energiebesparing en vermindering van uitstoot van broeikasgassen. ING sluit in haar kolenbeleid voortaan 'mijnen aan de oppervlakte' uit van financiering. ASN Bank stelt harde voorwaarden aan dierenwelzijn in de veehouderij. Triodos Bank verlangt van bedrijven dat zij afspraken opnemen over naleving van arbeidsrechten in hun contracten met onderaannemers en toeleveranciers. Rabobank heeft beleid tegen landroof aangenomen.

Maar er zit een addertje onder het gras, waarschuwt Bolten. 'Vaak kondigen banken aan dat ze bijvoorbeeld niet meer meedoen aan projectfinanciering in een vervuilende industrie. Maar dat betekent niet meteen dat ze ook geen zakelijke kredieten meer geven of er zelf niet meer in beleggen of beleggingen voor andere partijen niet meer doen. Die aspecten willen we nu ook helder zien te krijgen. Als banken daaraan niet meewerken, volgt misschien volgend jaar wel een deceptie.'

Ondanks de verbeteringen resteert nog een waslijst van wensen:

Heel kleine voldoende
Banken bieden eindelijk zelf inzage in hun dienstverlening en hoe Nederlanders over ze denken. Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken blijkt dat het vertrouwen in de financiële sector nog altijd laag is. Op een schaal van 1 tot 5, geven Nederlanders de bankensector een 2,8, ofwel een heel kleine voldoende. Wat opvalt is dat het vertrouwen van mensen in hun eigen bank hoger is: gemiddeld een 3,2. Rabobank scoorde voor wat betreft hypotheken het slechtst: een 2,9. ABN Amro boekte het het slechtste cijfer voor leningen en ING voor beleggingen. Minister Dijsselbloem is blij dat banken hun cijfers bekendmaken. De Consumentenbond vindt het 'weinigzeggend'.

Klimaat

ABN Amro, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot sluiten investeringen in kolencentrales niet uit. ABN Amro, ING en Van Lanschot stimuleren bedrijven niet over te stappen van fossiele brandstoffen naar duurzame energie.

Olie en gas

Van Lanschot sluit investeringen in de extreem CO2-intensieve exploitatie van teerzand niet uit.

Terwijl Rabobank niet wil investeren in bedrijven die naar schaliegas boren, sluiten ABN Amro, ING, NIBC en Van Lanschot dit niet uit.

ABN Amro en SNS Bank vinden olieboringen in het Noordpoolgebied onacceptabel, maar de banken ING, Rabobank en Van Lanschot sluiten die niet uit.

Wapens
ING sluit kernwapenproducenten niet consequent uit.

ING scoort op alle punten het slechtst. Beeld anp
ING scoort op alle punten het slechtst.Beeld anp

Voeding

Alle banken verwachten van bedrijven in de landbouw- en voedingssector dat ze duurzaamheidsstandaarden opnemen. Alleen ASN Bank en SNS Bank vragen van bedrijven dat ze hierbij ook bindende voorwaarden over naleving van sociale- en milieucriteria opnemen in hun contracten met toeleveranciers.

Dierenwelzijn

ABN Amro en ING stellen geen voorwaarden op het gebied van diervriendelijke huisvesting. Rabobank sluit de bontindustrie niet uit. ABN Amro, ING en Van Lanschot sporen bedrijven onvoldoende aan om van intensieve veehouderij om te schakelen naar diervriendelijkere productie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden