Meerderheid voor aanpak hypotheekrenteaftrek

Een kleine meerderheid van de huizenbezitters vindt dat de hypotheekrenteaftrek mag worden beperkt. Een vijfde van deze groep vindt zelfs dat het financiële voordeel volledig mag worden afgeschaft.

ANP

Dat blijkt uit onderzoek van televisieprogramma EenVandaag, waarvoor 15.000 mensen werden ondervraagd over de renteaftrek.

Volgens EenVandaag is de achterban van zowel de VVD als het CDA voor het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek. Van de CDA-stemmers is 71 procent vóór. Van de huidige VVD-achterban is 59 procent voorstander van beperking of afschaffing. Een meerderheid van de PVV-aanhang (66 procent) wil de hypotheekrenteafrek houden zoals die nu is, aldus het programma.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) liet dinsdag weten zich zorgen te maken over de plannen van politieke partijen die de hypotheekrenteaftrek als bezuinigingsmaatregel te zien. De vereniging is er niet blij mee dat de renteaftrek weer ter discussie wordt gesteld op een moment dat de woningmarkt volgens de VEH ‘zwak’ is en niet verder in onzekerheid gebracht mag worden door overheidsmaatregelen die de betaalbaarheid van het wonen in een eigen huis en het waardebehoud van woningen negatief beïnvloeden. ‘De discussie over de hypotheekrenteaftrek komt op het slechtst denkbare moment’, aldus de VEH.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2006. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden