Meerderheid: geen verdere steun aan Griekenland

Een meerderheid van de Nederlanders (58 procent) vindt dat het kabinet geen verdere steun aan Griekenland moet geven. Een krappe meerderheid (51 procent) meent bovendien dat Griekenland uit de eurozone moet worden gezet.

ANP/Redactie
Uitgebrande auto's in Athene na rellen. Beeld reuters
Uitgebrande auto's in Athene na rellen.Beeld reuters

Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond. Ongeveer 72 procent van de ondervraagden denkt dat Griekenland zijn schulden nooit kan terugbetalen. Maandag en dinsdag is er weer Europees overleg over Griekenland in Brussel.

De meeste Nederlanders vinden dat minister Jan Kees de Jager (Financiën) moet weigeren nog verder mee te werken aan steun aan dat land. Vooral kiezers van gedoogpartij PVV (90 procent) en oppositiepartij SP (69 procent) denken daar zo over, maar ook een groot deel van de achterban van regeringspartij VVD (64 procent) is tegen vervolgsteun.

CDA en PvdA verdeeld
De kiezers van coalitiegenoot CDA zijn verdeeld: 43 procent is tegen verdere steun aan Griekenland, 44 procent is er voor. De achterban van de PvdA, de grootste oppositiepartij, denkt daar nagenoeg hetzelfde over.

Van de PVV-stemmers vindt 76 procent dat Griekenland uit de eurozone moet, van de VVD-kiezers is 63 procent het daarmee eens en bij de SP-achterban gaat het om 53 procent. Precies de helft van de Nederlanders, onder wie vooral veel PVV'ers en SP'ers, verlangt terug naar de gulden en vindt dat we die munt nooit hadden moeten opgeven, 46 procent is het daar niet mee eens.

De Griekse schuldencrisis kan volgens opiniepeiler De Hond de komende tijd invloed hebben op de electorale verhoudingen in Nederland, met name als de problemen leiden tot verliezen voor de Nederlandse staat of tot andere negatieve gevolgen voor de economie.

De afgelopen week hebben zich in de politieke voorkeur geen verschuivingen voorgedaan. Volgens De Hond is dat een gebruikelijk beeld in de eerste weken van mei. Zijn peiling wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden