Meer zwelruimte voor thee in piramidezakje

Product: Lipton Pyramid (0,99 à 1,69 euro per 20 piramides) en Pickwick Leafs (2,19 euro voortien stuks)..

Broer Scholtens

Het platte theezakje heeft afgedaan, kwaliteitsthee zit vanaf nu in piramidevormige zakjes. De theeblaadjes hebben dan meer bewegingsruimte. Dat geeft een mildere smaak, is de piramidelogica.

Snobmerken als Rituals verkopen hier al een tijdje piramidezakjes. Nu kan ook de supermarktconsument aan de theepiramides.

Theemarktleider Pickwick van DE/Sara Lee introduceerde in februari zijn Leafs-lijn met vijf varianten: tweekops-piramidezakjes met enkele duurdere theesoorten zoals Golden Darjeeling. Ze zijn te koop bij Albert Heijn en Konmar.

Concurrent Unilever vulde vorige week de vakken in de Nederlandse supermarkt met zijn eenkopszakjes Lipton Pyramids (in negen soorten). De rest van Europa had ze al. De introductie gaat gepaard met een reclamecampagne op tv en in kranten.

In Japan zijn al meer dan twintig jaar piramidezakjes met groene thee te koop. In Engeland verkoopt Unilever-dochter Brooke Bond sinds 1996 PG Tips-thee in piramidezakjes. Voordeel: de combinatie kwaliteit en gebruiksgemak. Geen geknoei met losse prut in een stalen eitje of een duur netje van zijde. Piramidethee zit in weggooibuiltjes.

Vijf minuten is de optimale theetrektijd. Die tijd is nodig om de betere smaakstoffen uit theeblaadjes te extraheren. Grof gebroken theeblaadjes geven de beste smaak, die zwellen nog. Die thee kan echter alleen maar zwellen en trekken in ruime zakjes met genoeg bewegingsruimte.

In normale platte theezakjes zitten alleen fijne theeblaadjes, de bewegingsruimte is minimaal. Die zogeheten 'fannings', afval van het breekproces van theebladeren, leveren een alledaagse theekwaliteit, ze zwellen nauwelijks. Veel aroma is er al uit verdwenen.

Nederlanders drinken almaar meer thee, nu gemiddeld 2,5 kop per dag. De vraag naar kwaliteitsthee stijgt. Rituals en ketens als Simon Levelt zijn succesvolle aanbieders (van losse thee).

Met piramidetheezakjes kunnen ook giganten als Lipton en Pickwick kwaliteitsthee aanbieden. Die is duurder, maar lekkerder. En de zettijd kan met 20 procent omlaag.

De bewegingsruimte voor de grovere blaadjes is 50 procent groter. Ook de waterdoorstroming is verbeterd dankzij een minder fijnmazig zakje. Dit geeft convectie onder invloed van warmte. Optimaal zelfs, heeft een stromingsspecialist van Imperial College in Londen berekend, op basis van stromingsmodellen. Lekkere thee, vinden proefpanels van Pickwick en Lipton.

De zakjes zijn van pet (polyethyleen), kunststof. Na gebruik mogen ze niet in de gft-bak. De zakjes moeten in de gewone vuilnisbak. Dat staat niet op de verpakking.

Lipton is op zoek naar piramides van afbreekbaar papier. Komen die er, dan gaat ook Simon Levelt, van de winkels met duurzaam in het vaandel, over op piramides.

Ach, zegt Pickwick, die de bui al ziet hangen: de milieubelasting van ons nylon zakje is ongeveer gelijk aan die van de oude theezakjes. 'Compostering is vuiler dan men denkt. Met onze Leafs besparen we bovendien het envelopje waarin het theezakje wordt verpakt uit.'

Broer Scholtens

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden