Meer winst voor General Electric

Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric (GE), het op een na grootste bedrijf ter wereld gemeten naar marktwaarde, heeft in het afgelopen tweede kwartaal een winst uit voortgezette activiteiten geboekt van 5,4 miljard dollar....

ANP

De omzet steeg met 12 procent tot 42,3 miljard dollar. GE verkocht meer krachtturbines en treinen in landen die in hun infrastructuur investeren zoals India, Saudi-Arabië en China. Ook werden meer bedrijfsleningen verstrekt. Bij de mediatak NBC Universal en de gezondheidsdivisie bleven de resultaten achter. GE is concurrent van Philips op het gebied van verlichting en medische apparatuur.

De totale orderontvangst steeg met 32 procent tot een recordbedrag van 25 miljard dollar. GE maakte verder bekend zijn aandeleninkoopprogramma dit jaar uit te breiden tot 14 miljard dollar. De kwartaalcijfers komen vrijwel overeen met de verwachtingen van analisten.

GE verkocht in mei zijn plasticdivisie aan het Saudische chemiebedrijf Sabic voor 11,6 miljard dollar. Het concern uit Fairfield, Connecticut, wilde af van het onderdeel omdat de resultaten onder druk stonden door de gestegen grondstoffenprijzen.

De onderneming maakte vrijdag verder bekend dat ze haar hypotheekdochter MWC Mortgage verkoopt. De hypotheekverstrekker is in moeilijkheden gekomen door de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt. WMC moest daardoor een groot deel van zijn hyptheken afstoten en meer dan de helft van de banen schrappen. GE nam WMC in 2004 over van durfkapitalist Apollo Management voor een onbekend bedrag.

GE zag deze week nog af van de overname van een deel van de diagnostiekactiviteiten van het Amerikaanse farmacieconcern Abbott Laboratories. GE maakte in januari bekend voor 8,13 miljard dollar in contanten de diagnostiekactiviteiten ‘in vitro’ en ‘point of care’ over te nemen van Abbot. De twee bedrijven konden het echter niet eens worden over de uiteindelijke voorwaarden en daarom werd de zakenovereenkomst beëindigd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden