Meer werklozen binnen een jaar weer aan het werk

Het aantal Nederlanders dat korter dan een jaar zonder werk zit loopt gestaag terug. Minder geluk heeft de harde kern van langdurig werklozen, die ondanks de aantrekkende arbeidsmarkt nog altijd nauwelijks slinkt. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Werkzoekenden bij het Werkplein van het UWV in Amsterdam.Beeld anp

Nederland telde in het tweede kwartaal 322 duizend 'kortdurig' werklozen, oftewel mensen die minder dan een jaar werkloos zijn, becijferde het CBS. Dat waren er 33 duizend minder dan het kwartaal ervoor en 81 duizend minder dan een jaar eerder. Op het hoogtepunt van de werkloosheid, tijdens het eerste kwartaal van 2014, waren er nog 469 duizend werklozen. Sindsdien is de kortdurige werkloosheid bijna elk kwartaal teruggelopen.

Tegelijkertijd waren er het tweede kwartaal 270 duizend langdurig werklozen, oftewel mensen die langer dan een jaar zonder werk zitten. Dat waren er weliswaar 19 duizend minder dan een kwartaal eerder, maar ook 21 duizend meer dan een jaar eerder. Sinds het eerste kwartaal van 2010, toen de teller op 85 duizend stond, is het aantal langdurig werklozen opgelopen naar 289 duizend tijdens de eerste drie maanden van dit jaar.

De grootste slachtoffers zijn werkloze 45-plussers. Van deze groep zocht in het tweede kwartaal 62 procent al langer dan een jaar naar werk. Dat is evenveel als in het eerste kwartaal en het hoogste percentage in zeker vijf jaar. In de leeftijdscategorie 25-44 jaar zat 44 procent van de werklozen langdurig zonder baan, tegen 15 procent van de 15- tot 24-jarige werklozen. Ook laagopgeleiden en niet-westerse allochtonen zijn relatief vaak langdurig werkloos.

Het economisch bureau van ING becijferde vorige week dat de werkloosheid onder ouderen steeds dramatischere vormen aanneemt, terwijl de pensioenleeftijd oploopt. Met 50 duizend was het aantal werklozen onder zestigers nog nooit zo hoog, aldus ING. In de leeftijdscategorie 60-65 jaar is bijna één op de tien werkloos. In 2010 was dat één op de vijfentwintig. Daar staat in positieve zin tegenover dat steeds meer 60- tot 65-jarigen actief zijn op de arbeidsmarkt. Tussen 2009 en 2015 groeide het aantal 60- tot 65-jarigen op de arbeidsmarkt met 180 duizend. Een groot deel van deze groep heeft ook nu nog werk, maar door de toestroom van zestigers naar de arbeidsmarkt is ook het aantal geregistreerde werklozen gestegen.

'Oudere werknemers kampen met een imagoprobleem', reageerde directeur-bestuurder Liane den Haan van seniorenorganisatie ANBO op de cijfers. Den Haan legt de schuld voor de hoge werkloosheid onder 60-plussers bij werkgevers, die oudere werknemers vaak te duur vinden, onder meer omdat ze vaker ziek zouden zijn. ANBO bestrijdt juist dat oudere werknemers vaker ziek zijn dan jongeren.

In het tweede kwartaal vonden 138 duizend mensen een baan, terwijl ze het kwartaal ervoor nog werkloos waren, blijkt uit de CBS-cijfers. Tegelijkertijd kwamen er 105 duizend nieuwe werklozen bij.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden