Meer werkgelegenheid, niet minder werklozen

Het slechte nieuws is dat de daling van de werkloosheid stagneert, het goede dat er wel meer werk is. Maar dat werk is gegaan naar mensen die al een baan hadden.

In de wijk Leidsche Rijn wordt hard gebouwd aan de nieuwe bioscoop en congreslocatie CineMec. Beeld ANP

De daling van de werkloosheid is in september tot stilstand gekomen. Toch bevat dit tegenvallende bericht goed nieuws: er is meer werk, maar dat wordt vooral verdeeld onder werkenden met een kleine baan. Zij zijn meer uren gaan werken.

Het aantal werklozen staat op 607 duizend, 6,8 procent van de beroepsbevolking. Dat is net zoveel als in juli en augustus, blijkt uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend heeft gemaakt. Daarmee is een einde gekomen aan de daling van het aantal werklozen die in het begin van dit jaar werd ingezet.

Sinds de zomer is het aantal mensen met een baan van twaalf uur of meer met ongeveer vijftigduizend toegenomen. 'Wie al werkte, heeft een grotere baan gekregen. Het aantal mensen dat werkt is niet verder toegenomen', zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.

Voor bedrijven is het vergroten van kleine baantjes een makkelijke manier om het groeiende aanbod van werk op te vangen, zegt arbeidseconoom Ronald Dekker van de Universiteit van Tilburg. 'Het is efficiënter er vijf uur bij te geven aan twee mensen die al tien uur per week werken dan om een nieuw iemand voor tien uur per week aan te nemen. Je hoeft dan niemand extra in te werken.'

Voorzichtig herstel

Het stokken van de werkloosheid past volgens Dekker bij de huidige economische situatie. 'Het herstel is voorlopig voorzichtig. Voor een grote daling van de werkloosheid moet de groei van de economie veel steviger worden.'

De werkloosheid onder jongeren is de afgelopen maanden weer gestegen, van 11,1 procent in juni tot 11,5 procent vorige maand. In totaal staan 161 duizend jongeren (15 tot 25 jaar) nu te boek als werkloos. Dit aantal groeit sinds april, maar ligt nog wel lager dan een jaar geleden toen de jeugdwerkloosheid op 12 procent lag.

Ook onder jongeren is het aantal dat meer dan twaalf uur per week werkt toegenomen. Dat kan komen door de invoering van het leenstelsel, zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van uitkeringsinstantie UWV. 'Werken is voor studenten daardoor nog meer een noodzaak dan alleen het verdienen van een leuk zakcentje.'

Het UWV maakt, in tegenstelling tot anders, pas later deze maand de cijfers over de WW bekend. In augustus hadden 420 duizend mensen een werkloosheidsuitkering, dat was 2,5 procent lager dan een jaar eerder.

In september had iets meer dan 65 procent van de in totaal 12,7 miljoen 15- tot 75-jarigen betaald werk voor één uur of meer per week. Het gaat hierbij om 4,5 miljoen mannen en 3,8 miljoen vrouwen. In de afgelopen twaalf maanden is vooral het aantal werkende, jongere, vrouwen toegenomen, aldus het CBS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden